Ανδρική γονιμότητα: Ποιοι παράγοντες την επηρεάζουν αρνητικά

Ποιος είπε ότι η υπογονιμότητα αφορά μόνο τις γυναίκες; Κάλλιστα το πρόβλημα μπορεί να το έχει ο άντρας και μάλιστα αυτό να έχει προκληθεί από συγκεκριμένες αιτίες:

  • Μπορεί ένας άντρας να έχει βιολογικά τη δυνατότητα να κάνει παιδιά ακόμα και σε μεγάλη ηλικία, αυτό όμως δε σημαίνει ότι η ποιότητα και η ισχύς του σπέρματός του παραμένουν αναλλοίωτες μετά τα 40.

  • Το κάπνισμα και το αλκοόλ σίγουρα επηρεάζουν σε κάποιο βαθμό το σπέρμα του άντρα. Και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα φανεί κάποια διαφορά αν τα περιορίσετε την περίοδο που γίνονται προσπάθειες να συλλάβει η σύντροφός σας.

  • Δύο ακόμα παράγοντες που ευθύνονται για την ανδρική υπογονιμότητα είναι η χρήση απαγορευμένων ουσιών (ναρκωτικά, αναβολικά κτλ) και η παχυσαρκία.

  • Οποιοδήποτε σοβαρό πρόβλημα που υπήρξε στα γεννητικά όργανα του άντρα μπορεί να ευθύνεται για τη μετέπειτα υπογονιμότητά του. 

  • Η αυξημένη θερμότητα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων του άντρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα του σπέρματος. Όταν λέμε αυξημένη θερμότητα εννοούμε αν ο χώρος εργασίας του έχει υψηλές θερμοκρασίες ή συνηθίζει να κάνει καυτά μπάνια ή φοράει συχνά πολύ στενά εσώρουχα/παντελόνια.