Είδη yoga: Ποιο να επιλέξεις ανάλογα το στόχο σου

Πόσα είδη yoga υπάρχουν και ποιο να επιλέξεις ανάλογα με το στόχο σου; Ανακάλυψε παρακάτω.

Γιόγκα χωρίς βαρύτητα (antigravity ή aerial yoga) για ποικιλία

Τι είναι: Η aerial yoga εκτελείται σε αιώρες που κρέμονται από το ταβάνι! Οι αιώρες παρέχουν υποστήριξη κατά τη διάρκεια των απαιτητικών αντεστραμμένων στάσεων και σου επιτρέπουν να κάνεις διατάσεις με διαφορετικό τρόπο, χωρίς να καταπονείς τις αρθρώσεις.

Τι να περιμένεις: Δίνεται μεγάλη έμφαση στην αντιστροφή των στάσεων, ωστόσο εκτελείς και γνωστές ασκήσεις της yoga. Οι αιώρες επιτρέπουν στους μυς να γυμναστούν βαθύτερα, καθιστώντας πιο εντατική την προπόνηση.

Απόκτηση ενέργειας με power yoga

Τι είναι: Βασίζεται στις δυναμικές και ισομετρικές στατικές ασκήσεις, ενώ περιλαμβάνει τεχνικές διαφραγματικής αναπνοής και ισορροπίας σώματος με άμεσα αποτελέσματα.

Τι να περιμένεις: Μετά από μερικά μαθήματα θα παρατηρήσεις αύξηση της ενεργητικότητας, της ευεξίας, της ζωτικότητας και άμεση αναζωογόνηση του νου. Επίσης, βοηθά το μεταβολισμό.

Ashtanga yoga για αύξηση της αντοχής

Τι είναι: Περιλαμβάνει μια σειρά απαιτητικών στάσεων τη μία μετά την άλλη για την εκγύμναση κάθε εκατοστού του σώματος. Περιλαμβάνει ελάχιστο διαλογισμό και δίνει έμφαση στην αντοχή.

Τι να περιμένεις: Η παραδοσιακή ashtanga βασίζεται στην ανεξάρτητη εξάσκηση, οπότε ύστερα από μερικά μαθήματα θα μπορείς να την κάνεις μόνη σου στο σπίτι. Είναι δύσκολη και απαιτεί μεγάλη συγκέντρωση, αλλά σε βοηθά να εκτονωθείς.

Απώλεια βάρους με bikram yoga

Τι είναι: Οι γνωστές ασκήσεις yoga εκτελούνται σε δωμάτιο με θερμοκρασία έως και 40οC! Καις μέχρι και 600 θερμίδες σε μία μόνο συνεδρία, ενώ ασκείται έντονα και η καρδιά σου.

Τι να περιμένεις: Κάθε συνεδρία διαρκεί 90 λεπτά. Εκτελείς 26 στάσεις σε γρήγορες εναλλαγές, ασκώντας το 100% του κορμιού σου, γι’ αυτό και σίγουρα θα ιδρώσεις. Κάν’ την 3 φορές την εβδομάδα και σε 1 μήνα δε θα αναγνωρίζεις τον εαυτό σου!

Ενίσχυση γονιμότητας με fertility yoga

Τι είναι: Ένα μείγμα hatha yoga και ειδικών ελικοειδών στάσεων για την αύξηση της αιματικής ροής στον τράχηλο. Καταπολεμά του στρες –που προκαλεί διαταραχή στις ορμόνες– και σε βοηθά να χαλαρώσεις και να ξαναβρείς την ισορροπία σου.

Τι να περιμένεις: Χρησιμοποιοούνται βαθιές κοιλιακές αναπνοές και οπτικοποίηση για να βοηθηθούν οι γυναίκες να έρθουν σε στενότερη επαφή με τη μήτρα τους.

Χαλάρωση με yin yoga

Τι είναι:
Οι ασκήσεις yang (όπως το τρέξιμο) γυμνάζουν σκληρά την καρδιά, αλλά η yin yoga είναι το ακριβώς αντίθετο. Έχει να κάνει με τη χαλάρωση, τις έντονες διατάσεις και την υπομονή.

Τι να περιμένεις: Όλες οι στάσεις εκτελούνται στο πάτωμα, καθώς όταν είσαι ξαπλωμένη, χαλαρώνει αμέσως το σώμα σου. Διατηρείς κάθε στάση έως και 10 λεπτά, αποβάλλοντας τη μυϊκή ένταση πριν προχωρήσεις στην επόμενη στάση.

Ευλυγισία με Iyengar yoga

Tι είναι: Αργή και πολύ ακριβής, επικεντρώνεται στη στάση του σώματος και την ευθυγράμμιση και είναι ιδανική για τις αρχάριες. «Υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι πρέπει να είσαι ευλύγιστος για να κάνεις γιόγκα, όμως η Iyengar δημιουργήθηκε ειδικά για όσους δεν είναι τόσο ευλύγιστοι», λέει η Ελένη Πετρουλάκη – Ιvic.

Tι να περιμένεις: Υπάρχουν 200 στάσεις (asanas) που εκτελείς μέχρι να μπορείς διατηρείς καθεμία για 2 λεπτά – μην ανησυχείς, δεν τις κάνεις όλες σε ένα μάθημα! Θα χρησιμοποιείς επίσης εργαλεία, όπως τουβλάκια ή ζώνες για να εκτελείς πιο εύκολα κάθε στάση. 

Πηγή: www.shape.gr