Γυναίκα με πρόωρη εμμηνόπαυση

Είναι ένα σπάνιο φαινόμενο που εμφανίζεται σε γυναίκες κάτω των 40 ετών. Και γι'αυτόν ακριβώς το λόγο σήμερα θα μάθετε σημαντικές πληροφορίες για την πρόωρη εμμηνόπαυση:

Μια γυναίκα μπορεί να εμφανίσει πρόωρη εμμηνόπαυση είτε έχουν τεκνοποιήσει είτε όχι. Αρκεί δηλαδή να είναι στο ηλικιακό φάσμα που προαναφέραμε. Διάφορα είναι τα σενάρια αναφορικά με τις αιτίες που προκαλούν πρόωρη εμμηνόπαυση, όμως δεν έχει προκύψει επίσημη απάντηση από την επιστημονική κοινότητα. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για τεράστιο πλήγμα για την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση της γυναίκας. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να εμφανίσει διάφορες αγχώδεις διαταραχές, όπως για παράδειγμα κατάθλιψη. Η πρόωρη εμμηνόπαυση προκαλείται εξαιτίας μικρότερου αριθμού ωοθηλακίων από το φυσιολογικό ή κακής λειτουργίας των ωοθηκών.

Η μεγάλη διαφορά της πρόωρης με την κανονική εμμηνόπαυση είναι ότι η γυναίκα συνεχίζει να έχει περίοδο, όχι σταθερό κύκλο. Στην κλιμακτήριο η έμμηνος ρύση αποτελεί παρελθόν. Όπως εύκολα μπορεί να υποθέσει κάποιος, η θεραπεία είναι ορμονολογικής φύσεως και ουσιαστικά δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να καταπραΰνει τα συμπτώματα. Και στο κομμάτι της γονιμότητας δεν έχει δοθεί ξεκάθαρη απάντηση, αφού κάθε περίπτωση γυναίκας με πρόωρη εμμηνόπαυση εξετάζεται ξεχωριστά.