Γιατί προτιμάμε τις ανθυγιεινές τροφές;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί κατά κανόνα επιζητούμε τις ανθυγιεινές τροφές, ενώ αντίθετα πολλές από τις υγιεινές δε μας αρέσουν γευστικά;

  • Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με το ότι συνήθως είναι όντως πολύ γευστικές. Για παράδειγμα, μια τροφή με λίπη και σάλτσες εκ των πραγμάτων είναι πιο νόστιμη συγκριτικά με μια άλλη που δεν έχει καν αλάτι!
  • Πολλές φορές "βαφτίζουμε" στο μυαλό μας ως αναπόφευκτη την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών, λόγω υποτιθέμενης έλλειψης χρόνου για μαγείρεμα.
  • Επίσης πολλοί δηλαδή δεν έχουν στο μυαλό τους ότι η συχνή κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών συνεπάγεται μακροπρόθεσμα προβλήματα στην υγεία. Υπάρχει δηλαδή άγνοια κινδύνου.
  • Κάποιοι άνθρωποι θεωρούν ότι, καταναλώνοντας ανθυγιεινές τροφές, θα φτιάξει η διάθεσή τους. Καταλήγει λοιπόν το φαγητό να μετατρέπεται σε φυσικό αγχολυτικό.
  • Κάποιοι άλλοι το έχουν στο μυαλό τους ως επιβράβευση του εαυτού τους μετά από μια επαγγελματική ή άλλη επιτυχία. Το θέμα όμως είναι να μην καταλήξει να γίνει συνήθεια και απλά κάθε φορά αλλάζει ο λόγος της επιβράβευσης.
  • Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζει ο μιμητισμός. Όταν, λόγου χάρη, το παιδί βλέπει ότι οι περισσότεροι φίλοι του τρώνε τακτικά ανθυγιεινά σνακ, νομοτελειακά θα ζηλέψει και θα επιθυμήσει να κάνει το ίδιο.