Επισκληρίδιος αναισθησία: Απαντήσεις σε όσα θες να ρωτήσεις

Δεδομένου πως στην πλειονότητα των φυσιολογικών τοκετών στην Ελλάδα επιλέγεται επισκληρίδιος, είναι εντυπωσιακό το πόσο παρεξηγημένη είναι η διαδικασία. Διάβασε τις απαντήσεις για να τη γνωρίσεις.

Τι είναι η επισκληρίδιος;

Πρόκειται για αναλγησία μέσω αναισθητοποίησης των νεύρων που περνούν από τη σπονδυλική στήλη. Οι νευρικές ίνες ελέγχουν τον πόνο των συσπάσεων και τον εξουδετερώνουν προτού γίνει αισθητός.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της επισκληριδίου και της ραχιαίας αναισθησίας;

Για να γίνει επισκληρίδιος, εγχέεται μέσω ενός λεπτού καθετήρα στο χώρο μεταξύ των σπονδύλων και του εγκεφαλονωτιαίου υγρού ένα φάρμακο που εμποδίζει την αίσθηση του πόνου.

Ο καθετήρας παραμένει μέχρι να γεννηθεί το μωρό ώστε να χορηγείται το φάρμακο για όσο είναι απαραίτητο. Στη ραχιαία αναισθησία γίνεται έγχυση κατευθείαν στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό.

Ποια είναι η διαδικασία;

Ο αναισθησιολόγος ή η μαία σου θα σου ζητήσει να ξαπλώσεις στο πλάι με τα πόδια κοντά στο στήθος, σε εμβρυακή στάση, είτε να καθίσεις στο κρεβάτι σκύβοντας μπροστά.

Την ώρα της εφαρμογής θα πρέπει να μείνεις ακίνητη, αλλά ο αναισθησιολόγος θα διακόπτει τη διαδικασία κάθε φορά που θα έχεις σύσπαση και θα περιμένει μέχρι να σταματήσει.

Προτού εισαγάγει το σωληνάκι της επισκληριδίου, θα κάνει μια ένεση με τοπικό αναισθητικό ώστε να μουδιάσει το δέρμα και να μειωθεί ακόμα περισσότερο η ενόχληση.

Αφού εισαχθούν η βελόνα και στη συνέχεια ο καθετήρας, το μακρύτερο τμήμα του τελευταίου θα παραμείνει έξω από το σώμα και θα περαστεί πάνω από τον ώμο σου, όπου θα κολληθεί με ταινία στο δέρμα, ώστε ο αναισθησιολόγος να προσθέτει όσο αναισθητικό χρειαστεί μέχρι να ολοκληρωθεί ο τοκετός.

Θα πονέσω με τη βελόνα;

Θα νιώσεις πίεση και ενόχληση, αλλά όχι πόνο. Η επισκληρίδιος βελόνα παραμένει στο σημείο μόνο για 1 ή 2 λεπτά–όσο χρειάζεται για να εισαχθεί ο εύκαμπτος καθετήρας, λεπτός όσο η μύτη ενός μολυβιού.

Η βελόνα που χρησιμοποιείται για τη ραχιαία αναισθησία είναι πολύ μικρότερη, όσο μια χοντρή τρίχα μαλλιών.

Ισχύει ότι αν κάνεις επισκληρίδιο, δε θα μπορείς να εξωθήσεις το μωρό;

Σε ορισμένες περιπτώσεις ο μαιευτήρας επιλέγει να αφήσει το αναισθητικό να εξασθενήσει όσο πλησιάζει η ώρα των εξωθήσεων, ώστε να είσαι σε θέση να σπρώξεις αποτελεσματικά το μωρό.

Διαφορετικά, αφού δε θα νιώθεις τις συσπάσεις και την έντονη επιθυμία να σπρώξεις, η μαία θα σε καθοδηγήσει ενημερώνοντάς σε πότε ξεκινά η σύσπαση και βοηθώντας σε να βρεις έναν τρόπο για να σπρώξεις αποτελεσματικά.

Αυτά σε φυσιολογικό τοκετό, αφού σε καισαρική η δόση είναι μεγαλύτερη και το κάτω μέρος του σώματος αναισθητοποιείται.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται φτάνουν στο μωρό;

«Κάθε φάρμακο που θα πάρεις για να ανακουφίσεις τον πόνο θα φτάσει στο μωρό», εξηγεί η Θεοδώρα Σταθοπούλου, αναισθησιολόγος.

«Ωστόσο, σε μια επισκληρίδιο η ποσότητα που μπαίνει στο κυκλοφορικό σου είναι αρκετά μικρή και στη ραχιαία αναισθησία είναι ακόμα μικρότερη».

Παρ'ότι χρειάζεται να γίνουν πιο εκτεταμένες μελέτες, «η μικρή ποσότητα του φαρμάκου που απορροφάται από τον οργανισμό του μωρού δε θεωρείται ότι προκαλεί κάποιο πρόβλημα», επισημαίνει η ειδικός.

Έχει παρενέργειες;

Η πιο συνηθισμένη παρενέργεια είναι η υπόταση, η πτώση της αρτηριακής πίεσης της επιτόκου που θα μπορούσε να επηρεάσει το μωρό.

«Με την ανάλογη θεραπεία, η υπόταση δεν έχει καμία συνέπεια για τη μητέρα ή το μωρό», καθησυχάζει η ειδικός.

Άλλες σχετικά συνηθισμένες και αντιμετωπίσιμες παρενέργειες είναι η ναυτία, η οποία επηρεάζει περίπου το 20-30% των γυναικών που κάνουν επισκληρίδιο και η φαγούρα, που συμβαίνει περίπου στο 30-50%, οι πονοκέφαλοι, το μούδιασμα σε κάποιο από τα άκρα και πόνοι στην πλάτη.

Συνεργάστηκε η Θεοδώρα Σταθοπούλου, αναισθησιολόγος, συνεργάτις «ΙΑΣΩ»

Πηγή: www.shape.gr