Μα πόσο ανυπάκουο πια;


Κάθε γονιός νιώθει ευλογημένος όταν το παιδί του ακολουθεί πιστά τις παραινέσεις του. Επειδή όμως αρκετά παιδάκια λειτουργούν αντιδραστικά, χρειάζεται ένας διαφορετικός τρόπος προσέγγισής τους:

Το γεγονός ότι δεν κάνει πράξη τις εντολές σας, δε συνεπάγεται απαραίτητα ότι φταίτε εσείς. Είναι σε μια ηλικία στην οποία δείχνει τάσεις αυτονόμησης και λειτουργεί αντιδραστικά.

Οι εντολές που δίνετε θα πρέπει να είναι σαφείς και οι απαιτήσεις σας ρεαλιστικές, ιδιαίτερα όταν το παιδί είναι αντιδραστικό. Μόνο έτσι θα αυξήσετε τις πιθανότητες να κάνει αυτό που του ζητάτε και θα αποφευχθούν αχρείαστες εντάσεις.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι χρήσιμο να εξηγείτε στο παιδί τους λόγους που πρέπει να κάνει όσα του λέτε, αφού ενδέχεται σε πρώτη φάση να δείχνει αρνητισμό επειδή ακριβώς δε βρίσκει λόγο να υπακούσει.

Κάθε φορά που συνεργάζεται, μην ξεχνάτε να το επαινείτε για να του δείξετε πόσο σας ικανοποίησε η συμπεριφορά του. Μείνετε όμως μακριά από λογικές «δωροδοκίας», μόνο και μόνο για να μην αγνοεί τις εντολές σας.

Η λογική του «εδώ και τώρα» δεν είναι πάντα σωστή. Δοκιμάστε κάποιες φορές να προετοιμάσετε το παιδί και να του δώσετε χρόνο. Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, μπορεί με αυτή τη μέθοδο να κάνει αδιαμαρτύρητα αυτό που του ζητάτε.

Φροντίστε να δίνετε το καλό παράδειγμα. Αν μονίμως αρνείστε να πραγματοποιήσετε δικές του επιθυμίες, πώς περιμένετε να σεβαστεί όσα του ζητάτε;