Νέο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο από το Ίδρυμα Ωνάση

Με ουσιαστική εορταστική διάθεση θα τιμηθεί σήμερα η Πανελλήνια Ημέρα Μεταμοσχεύσεων. Το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο (ΩΕΜΕΚ), η νέα μακράς πνοής δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση, που θα ξεκινήσει αρχές του 2019 και θα ολοκληρωθεί σε περίπου τέσσερα χρόνια, αναμένεται να αλλάξει τα ιατρικά δεδομένα στο τοσο ευαίσθητο και διάτρητο πεδίο των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας, προς όφελος πρωτίστως των εκατοντάδων ασθενών που περιμένουν ως μόνη θεραπεία τους μόσχευμα καρδιάς, πνευμόνων, ήπατος, παγκρέατος.

"Το Ίδρυμα Ωνάση επενδύει διαχρονικά στην υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό. Είκοσι πεντε χρόνια μετα τη δημιουργία του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κεντρου, επενδύουμε και παλι στην κοινωνία και την υγεία στην Ελλάδα.

Το Ίδρυμα Ωνάση θα χρηματοδοτήσει με 130 εκατ. Ευρώ την κατασκευή και τον εξοπλισμό του ΩΕΜΕΚ και θα το κληροδοτήσει στην ελληνική πολιτεία" ανεφερε ο πρόεδρος του Ιδρυματος, κ. Αντώνης Παπαδημητρίου, κατά την παρουσίαση του νέου Κεντρου, σε ειδική εκδηλωση στη Στέγη, το μεσημερι της Τετάρτης.

Περιγράφοντας τους στόχους του ΩΕΜΕΚ, ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στην κάλυψη των αναγκών και την ανάπτυξη των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα, στη βελτίωση του συστηματος εντοπισμού μοσχευμάτων υπό την εποπτεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), στη δημιουργία αυτόνομης μεταμοσχευτικης μονάδας για παιδιά, στη μετεκπαίδευση του υπάρχοντος ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού επάνω στις μεταμοσχευτικές πρακτικες αλλα και στην προσέλκυση διεθνώς καταξιωμένου προσωπικού, στην ανάπτυξη δράσεων με τον ΕΟΜ για την εμπέδωση της σημασίας της δωρεάς οργάνων.

Το ΩΕΜΕΚ θα λειτουργεί ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια υπό την εποπτεία του υπουργου Υγείας.

"Ο υπό μεταμόσχευση ασθενής, ακόμη κι αν είναι ανασφάλιστος, δεν θα επιβαρύνεται οικονομικά σε κανένα στάδιο της μεταμόσχευσης. Θα εδραιωθεί ενα επιτυχημένο μοντέλο αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού και δημοςιου φορέα προς όφελος του ελληνικού λαού" τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου.

Πρόεδρος ΕΟΜ: η Ελλάδα μπορεί να φύγει απο την τελευταία θέση των δωρεών και των μεταμοσχεύσεων

Στην αρνητική πρωτιά που κατέχει τα τελευταια σαράντα χρόνια η Ελλάδα στις μεταμοσχεύσεις, ευρισκόμενη στην τελευταία θέση στην Ευρώπη και στις δέκα τελευταίες θέσεις σε ολο τον δυτικό κόσμο, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΜ, κ. Ανδρέας Καραμπίνης. "Δεν εγινε ποτε μια σωστή επένδυση.

Ο κόσμος είχε επιφυλάξεις και σκεπτικισμό σχετικα με τις μεταμοσχεύσεις. Δεν υποστηρίχθηκαν οι μεταμοσχεύσεις οργάνων ούτε και η δωρεά οργάνων. Οταν δεν υπαρχουν δότες, δεν υπαρχουν και μεταμοσχεύσεις. Οπότε χρειαζόμαστε το κτήριο, το προσωπικό, την υποδομή αλλα πρωτίστως χρειαζόμαστε να αλλάξει ο τρόπος σκέψης μας σχετικα με τις δωρεές οργάνων" ειπε ο κ. Καραμπίνης.

Τα στοιχεία που παρέθεσε ο καθηγητής για τις μεταμοςχεύςεις στην Ελλάδα και τις ανάλογες πληθυσμιακά χώρες της Ευρώπης, το Βέλγιο και την Πορτογαλία, ειναι αποκαλυπτικά: το 2016 έγιναν στην Ελλάδα 51 δωρεές οργάνων και 151 μεταμοσχεύσεις, ενω στο Βέλγιο έγιναν 351 δωρεές οργάνων και 1.023 μεταμοσχεύσεις και στην Πορτογαλία 337 δωρεές οργανων και 846 μεταμοσχεύσεις.

Η δυναμική της χώρας μας ομως μπορεί να ειναι πολυ διαφορετική. Συμφωνα με εκτιμήσεις του ΕΟΜ, θα μπορούσαμε βάσει του πληθυςμου να έχουμε 14, 2 δότες ανα 1 εκατ. Πληθυσμού και να γίνονται εως και 470 μεταμοσχεύσεις τον χρόνο.

Η πραγματικότητα απέχει και ειναι σκληρή: απο το 2013 ως το 2017 μετέβησαν στο εξωτερικό για μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργανων 270 Έλληνες ενω εγιναν 679 μετακινήσεις μεταμοσχευμένων για επανέλεγχο.

Στην αναγκαιότητα της συνεργασίας με ξένα κέντρα και αλλοδαπούς καταξιωμένους επιστήμονες αλλα και στη συνεργασία των ελληνικών μονάδων αναφέρθηκε ο οικονομικός διευθυντής του Ωνασείου, κ. Πάνος Μηνογιάννης.

"Το κομμάτι της συνεργασίας είναι κρίσιμο. Ειμαστε καλοί παίκτες αλλα δεν αλλάζουμε εύκολα μπαλιές" ειπε χαρακτηριςτικα ο κ. Μηνογιάννης, περιγράφοντας πως το ΩΕΜΕΚ μπορεί να γίνει Κεντρο επιστημονικής αριστείας.

Τη δική του εμπειρία μοιράστηκε ο αναπληρωτής καθηγητής κ.Ηρακλής Τσαγκάρης ο οποίος μετεκπαιδεύεται σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αυστρίας η οποία πρωτοπορεί ποσοτικά και ποιοτικά στις μεταμοσχεύσεις.

Μήνυμα συγχαρητήριο για το έργο του Ιδρυματος Ωνάση έστειλαν ο πρόεδρος του ιταλικού κέντρου μεταμοσχεύσεων καθως και ο Αυστριακός διακεκριμένος θωρακοχειρουργός Βάλτερ Κλεμέτκοφ υπό την αιγίδα του οποίου υλοποιείται το προγραμμα μετεκπαίδευσης των Ελλήνων ιατρών.

Πηγή: www.protothema.gr