Συμπτώματα ότι χρειάζεται να κάνεις σφράγισμα

Η υγεία των δοντιών μας είναι πολύ σημαντική. Όχι μόνο για ένα όμορφο και ελκυστικό χαμόγελο, αλλά επίσης επειδή μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα στον οργανισμό μας, πέραν της κακοσμίας του στόματος.

Η τερηδόνα στα δόντια είναι από τους πιο συχνούς λόγους που μας πιάνει πονόδοντος. Βέβαια, είναι φορές που έχουμε πονόδοντο χωρίς να φαίνεται να υπάρχει κάτι. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις μάλλον υπάρχει κάποια κουφάλα/τρύπα στο δόντι.

Δεν είναι πάντα εύκολο να την αντιμετωπίσεις, εκτός και αν πραγματικά δεις την τρύπα στο δόντι. Τότε σίγουρα πρέπει να τρέξεις στον οδοντίατρο γιατί η ζημιά έχει παραγίνει.

Πώς όμως θα καταλάβεις ότι μάλλον πας για σφράγισμα στο δόντι όταν δε βλέπεις τρύπα; Παρακάτω θα δεις όλα τα συμπτώματα που θα σε προϊδεάσουν ότι κάτι δεν πάει και τόσο καλά και πρέπει να δεις γιατρό.

Έχεις πονόδοντο χωρίς προφανή λόγο

Νιώθεις μια ενόχληση και έναν πόνο, χωρίς όμως να υπάρχει κάτι προφανές. Ίσως θα έπρεπε να ψιλιαστείς ότι μάλλον δημιουργείται μια τρύπα σε κάποιο δόντι. Για να είμαστε και απόλυτα ειλικρινείς, υπάρχουν περιστάσεις που οι κουφάλες δεν προκαλούν πόνο και για αυτό τις παρατηρείς όταν πλέον είναι αργά.

Παρ'όλα αυτά, όταν έχεις ενόχληση χωρίς προφανή λόγο, καλό είναι να κλείσεις ένα ραντεβού με τον οδοντίατρο.

Έχεις ευαισθησία σε ό,τι είναι κρύο, ζεστό, ξινό ή γλυκό

Δεν αντέχεις οτιδήποτε είναι πολύ ζεστό ή πολύ κρύο. Επίσης, όξινες τροφές γλυκές και μαστιχωτές σου προκαλούν μια τεράστια ενόχληση. Όχι, αυτό δεν είναι απλά κάποιο λάθος νεύρο.

Μάλλον κάτι πηγαίνει πιο στραβά από ότι θα περίμενες. Πιθανότατα υπάρχει κάποια κοιλότητα εκεί που πρέπει να κοιταχτεί άμεσα. Μην το παραμελείς, δε θα σταματήσει ο πόνος.

Υπάρχει αλλαγή χρώματος στο δόντι σου

Είναι πιθανό να συναντήσεις αλλαγή χρώματος στο δόντι σου. Μα θα μου πεις ότι αυτό γίνεται και από το αλκοόλ και από τον καφέ. Πώς στο καλό θα καταλάβω ότι υπάρχει διαφορά;

Η αλήθεια είναι ότι θα το καταλάβεις. Θα έχει ένα σκούρο χρώμα, σα να μαυρίζει το δόντι από μέσα. Αυτό σίγουρα δε θα σου φανεί φυσιολογικό όσους καφέδες την ημέρα και να πίνεις, τόσο δε λεκιάζει το δόντι.

Κάθε φορά που πας να δαγκώσεις κάτι, σε "τινάζει ρεύμα"

Ίσως από τα συμπτώματα που θα σου δώσουν μια πρώτη αίσθηση ότι κάτι πάει λάθος. Πας να μασήσεις και εκεί που δαγκώνεις την μπουκιά, νιώθεις να σε διαπερνά ρεύμα και να ανατριχιάζει όλο σου το κορμί από τον πόνο.

Τέτοιοι πόνοι είναι καμπανάκια να κλείσουμε ραντεβού με τον οδοντίατρο. Νομίζω όλοι το έχουμε νιώσει μια φορά στη ζωή μας και όλο και κάτι χρειάστηκε τελικά-ένας καθαρισμός, ένα σφράγισμα.

Βλέπεις τρύπα στο δόντι

Τέλος και το πιο προφανές είναι να δεις όντως την τρύπα στο δόντι. Τότε απλά κλείνεις ραντεβού με τον οδοντίατρο όσο πιο άμεσα γίνεται.

Όταν θα πάρεις να κλείσεις ραντεβού τόνισε το γεγονός ότι είναι επείγον, μιας και βλέπεις το δόντι να έχει τρυπήσει και ο πόνος είναι αφόρητος. 

Πηγή: www.ediva.gr