Μαύρη σοκολάτα: Ευεργετική επίδραση σε εγκέφαλο και καρδιά

Η μαύρη σοκολάτα θεωρείται από τις πιο διαδεδομένες υπερτροφές τα τελευταία χρόνια. Και όχι αδίκως. Δεκάδες μελέτες έχουν κάνει την εμφάνισή τους για να ξεδιπλώσουν τα οφέλη της.

Και το ενδιαφέρον είναι ακόμα μεγαλύτερο, αφού αποτελεί μια πραγματικά νόστιμη υγιεινή επιλογή. Η μαύρη, λοιπόν, σοκολάτα με περιεκτικότητα 70% σε κακάο έχει αποδειχθεί πως επιδρά θετικά στο στρες, στα επίπεδα φλεγμονής, στη διάθεση, στη μνήμη και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πρόσφατα, στο συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας της αμερικάνικης εταιρείας για τη Φαρμακολογία και την Πειραματική Θεραπευτική (American Society for Pharmacology and Experimental Therapeutics, ASPET) που έλαβε χώρα στο Σαν Ντιέγκο παρουσιάστηκαν τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας στη λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Μαύρη σοκολάτα και καρδιακή υγεία

Η μέτρια κατανάλωση μαύρης σοκολάτας σχετίζεται σημαντικά με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, σύμφωνα με μελέτη δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Heart.

Η Ελίζαμπεθ Μοστόφσκι μαζί με τους συνεργάτες της από το Τμήμα Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ ανέλυσαν στοιχεία από 55.500 άτομα ηλικίας 50 έως 64 ετών, θέλοντας να συσχετίσουν την κατάσταση της υγείας τους με τη διατροφή και άλλους παράγοντες. 3.346 άτομα σε διάστημα 13.5 χρόνων εμφάνισαν επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής, της συχνότερης μορφής καρδιακής αρρυθμίας.

Οι επιστήμονες όμως συμπέραναν μέσω της επεξεργασίας των δεδομένων των συμμετεχόντων ότι όσο περισσότερη μαύρη σοκολάτα έτρωγαν, τόσο μειωνόταν η πιθανότητα εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής.

Οι 2-6 μερίδες την εβδομάδα μείωναν την πιθανότητα κατά 20%, η μία μερίδα την εβδομάδα κατά 17% και οι 1–3 μερίδες τον μήνα κατά 10%. Μέση μερίδα θεωρήθηκαν τα 30 περίπου γραμμάρια.

Μαύρη σοκολάτα και εγκέφαλος

Εκτός από την καρδιά, το νόστιμο αυτό σνακ φαίνεται να ωφελεί και τον εγκέφαλό μας. Ο καθηγητής Φίο Μίιντ και οι συνεργάτες του από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αμπερντίν στη Σκωτία, διεξήγαγαν μια μετά- ανάλυση σε 8 προηγούμενες έρευνες για τη σχέση σοκολάτας και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Συνολικά, οι έρευνες περιελάμβαναν 158.000 συμμετέχοντες και κάλυπταν περίοδο 12 ετών.

Το 20% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι δεν κατανάλωνε καθόλου σοκολάτα. Οι υπόλοιποι ανέφεραν ότι κατανάλωναν ημερησίως 7 γραμμάρια κατά μέσο όρο, ενώ κάποιοι κατανάλωναν μέχρι και 100 γραμμάρια την ημέρα.

Αυτή λοιπόν η τελευταία ομάδα έδειξε τη μεγαλύτερη θετική επίδραση: κινδύνευαν 11% λιγότερο να εμφανίσουν κάποια καρδιαγγειακή νόσο, 25% να πεθάνουν με αιτία κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο και κατά 23% λιγότερο από εγκεφαλικό. 

Πηγή: www.enallaktikidrasi.com