Το φυλλικό οξύ δεν προλαμβάνει την προεκλαμψία

Οι υψηλές δόσεις φυλλικού οξέως δεν προστατεύουν τις εγκύους από την προεκλαμψία, σύμφωνα με νέα, μεγάλη μελέτη που έγινε στον Καναδά.

Όπως αναφέρει άρθρο του επιστημονικού εντύπου "The BMJ", το νέο αυτό εύρημα έρχεται να περιπλέξει την έρευνα για την πρόληψη της προεκλαμψίας, κατάσταση κατά την οποία αυξάνεται επικίνδυνα η τιμή της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της κύησης.

Η προεκλαμψία είναι κύρια αιτία επιπλοκών κατά την κύηση και θανάτου επίσης, επηρεάζοντας περίπου 10 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Στην περίπτωση εκδήλωσης προεκλαμψίας, συνήθως προτείνεται ο πρόωρος τοκετός για την πρόληψη αρνητικού αποτελέσματος τόσο στη μητέρα όσο και στο νεογνό.

Το φυλλικό οξύ ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β και βοηθά την κυτταρική ανάπτυξη. Συστήνεται στις γυναίκες που θέλουν να κυοφορήσουν και σε όλες όσες διανύουν το πρώτο τρίμηνο της κύησης, για την πρόληψη νευρολογικών ελλειμμάτων, όπως η δισχιδής ράχη.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι ενδεχομένως το φυλλικό οξύ να προσφέρει προστασία έναντι της προεκλαμψίας.

Αλλά η ομάδα των ειδικών από το Νοσοκομείο της Οτάβα στον Καναδά, με επικεφαλής τον Δρ. Μαρκ Γουόκερ, δεν εντόπισε οφέλη από τη χορήγηση υψηλών δόσεων φυλλικού οξέως σε γυναίκες μετά το πρώτο τρίμηνο της κύησης.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος περίπου 2.460 γυναίκες από πέντε χώρες που είχαν τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου για προεκλαμψία (παχυσαρκία, δίδυμη κύηση, προϋπάρχουσα υπέρταση, προ-κύησης διαβήτη ή ιστορικό προεκλαμψίας).

Κάθε έγκυος έλαβε έως και 1,1 χιλιοστογραμμάριο φυλλικού οξέος καθημερινά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Περίπου οι μισές επιλέχθηκαν να πάρουν την υψηλότερη δόση των 4 χιλιοστογραμμαρίων, με αφετηρία μεταξύ 8ης και 16ης εβδομάδας κυοφορίας. Οι άλλες πήραν εικονικό σκεύασμα.

Περίπου το 15% των γυναικών που πήραν την υψηλή δόση εκδήλωσαν προεκλαμψία, όπως και το 13,5% της ομάδας ελέγχου.

Τα ποσοστά θνησιγένειας ήταν όμοια μεταξύ των δύο ομάδων, μεταξύ 1 και 2%.

Τέλος, δεν προέκυψαν διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων ως προς άλλα ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να θέσουν υπό ιατρική παρακολούθηση νεογνά και μητέρες έως αυτά να γίνουν έξι ετών, για να δουν αν οι υψηλές δόσεις φυλλικού οξέος επηρεάζουν την υγεία ή την εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών. 

Πηγή: www.in.gr