Πώς να διαλέξετε γυμναστήριο και personal trainer

Έχετε πάρει την απόφαση να βάλετε την άσκηση στη ζωή σας. Μπράβο σας! Θα χρειαστείτε όμως και τους κατάλληλους "συμμάχους". Διαβάστε τις συμβουλές της ειδικού πριν επιλέξετε το ιδανικό γυμναστήριο:

  • Σας βολεύει η τοποθεσία; Έχετε περισσότερες πιθανότητες να πηγαίνετε τακτικά στο γυμναστήριο αν βρίσκεται κοντά στο σπίτι ή στη δουλειά σας. Αν πρέπει να οδηγείτε ή να χρησιμοποιείτε συγκοινωνίες για να πάτε για προπόνηση, είναι πολύ πιθανό να τα παρατήσετε.

  • Αντέχει το budget σας; Αποφύγετε τον πειρασμό να γραφτείτε σε ένα σούπερ εξοπλισμένο γυμναστήριο, αν δεν μπορείτε να αντεπεξέρχεστε στο κόστος της συνδρομής ή αν για πολλά μαθήματα πληρώνετε επιπρόσθετα.

  • Από την άλλη πλευρά, ό,τι πληρώνετε παίρνετε! Αν γραφτείτε σε κάποιο μόνο επειδή είναι το πιο φθηνό, μπορεί τα ωράρια, ο εξοπλισμός, τα προγράμματα ή οι γυμναστές να μην είναι όπως θα θέλατε. Βρείτε τη χρυσή τομή!

  • Μπορείτε να δοκιμάσετε δωρεάν κάποια προγράμματα; Ρωτήστε αν μπορείτε να κάνετε δοκιμαστικά μαθήματα (συνήθως προσφέρουν ένα με τρία, δωρεάν ή με πολύ χαμηλό κόστος) προτού γραφτείτε στο γυμναστήριο.

  • Εκμεταλλευτείτε αυτές τις ώρες για να γνωρίσετε περισσότερους γυμναστές και να διαπιστώσετε αν σας ταιριάζουν τα ωράρια, αν ο εξοπλισμός είναι σε καλή κατάσταση και αν οι γυμναστές σας φαίνονται προσεκτικοί και ενημερωμένοι στη δουλειά τους.

  • Είναι ο εξοπλισμός σε καλή κατάσταση; Ελέγξτε τα όργανα και τα αξεσουάρ. Δε θα πρέπει να υπάρχουν φθορές, ενώ τα στρώματα και το πάτωμα θα πρέπει να είναι καθαρά. Και μην ξεχάσετε να ρίξετε μια ματιά στα αποδυτήρια και στα ντους–αν μυρίζουν δυσάρεστα, είναι βρόμικα ή έχουν μούχλα, απλά φύγετε!

  • Έχουν οι γυμναστές τα απαραίτητα προσόντα για να διδάσκουν; Προτιμήστε ένα γυμναστήριο όπου οι γυμναστές κατέχουν πτυχίο ή έχουν credits και είναι αναγνωρισμένοι στον τομέα τους. Μη διστάσετε να ρωτήσετε τον υπεύθυνο και διαβάσυε στην ιστοσελίδα του γυμναστηρίου τα βιογραφικά των συνεργαζόμενων γυμναστών. 

Αυτοί είναι οι κανόνες για να καταλήξεις στον σωστό personal trainer! H γυμναστική με το δικό σας, προσωπικό γυμναστή είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να βρείτε τη φόρμα σας χωρίς κίνδυνο τραυματισμών αν είσαστε αρχάρια ή αν ξεκινάτε κάποιο απαιτητικό είδος άσκησης, αλλά και αν έχετε κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας, π.χ. ενοχλήσεις στη μέση ή στα γόνατα. Το πρόβλημα; Είναι δύσκολο να βρείτε έναν καλό personal trainer. Οι παρακάτω κανόνες θα σας βοηθήσουν στην επιλογή:

  • Έρευνα, έρευνα, έρευνα! Οι περισσότεροι ξεκινούν ρωτώντας στο γυμναστήριο της περιοχής τους. Δεν είναι κακή μέθοδος, ειδικά αν σας ενδιαφέρει να κάνετε τη γυμναστική σας εκεί με προσωπική επίβλεψη. Μπορείτε όμως να ερευνήσετε λίγο περισσότερο.

  • Πολλοί personal trainers έχουν δικές τους σελίδες στο Διαδίκτυο όπου προωθούν τη δουλειά και τις υπηρεσίες τους. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις πιστοποιήσεις και στα πτυχία τους. Ψάξτε κάποιον που να μπορεί να προσαρμόσει τις υπηρεσίες του ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες και τους προσωπικούς σας στόχους. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να έχει μεγάλη εμπειρία και να ξέρει πώς να προσαρμόζεται.

  • Μιλήστε με άλλους πελάτες του. Ένας επαγγελματίας personal trainer θα μπορεί να σας δώσει στοιχεία επικοινωνίας άλλων πελατών του, ώστε να μπορείτε να πάρετε συστάσεις. Ακόμη καλύτερο θα ήταν να ζητήσετε τη γνώμη κάποιων φίλων σας που είναι ευχαριστημένοι από το γυμναστή τους.

  • Κλείστε μια δοκιμαστική προπόνηση. Οι περισσότεροι personal trainers θα σας προτείνουν μόνοι τους να συναντηθείτε την πρώτη φορά δωρεάν ή με πολύ χαμηλή τιμή. Εκμεταλλευτείτε αυτό το μάθημα για να κάνετε ερωτήσεις και να πάρετε μια ιδέα για το στυλ τους.

  • Συνεχίστε να κοιτάτε. Αν κάτι δε σας πηγαίνει καλά με έναν personal trainer που γνωρίσατε, συνεχίσε την αναζήτηση. Αν πρόκειται να πληρώνετε κάποιον για να σας προπονεί, θέλετε να είσαστε σίγουρη ότι σας βοηθά να πετύχετε τους στόχους σας.

Συνεργάστηκε η Χριστίνα Μαυρίδου,
καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, personal trainer