Ανακαλύφθηκαν οι ρίζες της κολπικής μαρμαρυγής

Αμερικανοί ερευνητές στο πλαίσιο της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα γενετικής μελέτης για την κολπική μαρμαρυγή, ανακάλυψαν τις γενετικές της ρίζες.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η συχνότερη μορφή καρδιακής αρρυθμίας και αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου αν αφεθεί αθεράπευτη.

Σύμφωνα με άρθρο του Nature Genetics, επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Broad και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ αξιολόγησαν στοιχεία για πάνω από μισό εκατομμύριο άτομα και εντόπισαν πολλούς νέους γενετικούς παράγοντες κινδύνου για την εν λόγω διαταραχή και γονίδια που σχετίζονται με αρκετές πτυχές της καρδιακής υγείας.

Από τις σχεδόν 100 γενετικές περιοχές που σχετίζονται με τον κίνδυνο εκδήλωσης κολπικής μαρμαρυγής, οι 67 σχετίζονται για πρώτη φορά με τη νόσο.

Περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε ότι πολλά εκ των γονιδίων εμφανίζουν διαφορετικά επίπεδα έκφρασης μεταξύ των υγιών και των ατόμων με κολπική μαρμαρυγή. Μερικά εξ αυτών σχετίζονται με την ανάπτυξη του καρδιακού ιστού, τις ηλεκτροφυσιολογικές δυνατότητες και τις δομικές και συσπαστικές ιδιότητες του καρδιακού μυ.

«Τα αποτελέσματα μας παρέχουν μια πιο πλήρη εικόνα της γενετικής βάσης της κολπικής μαρμαρυγής», σχολιάζει η Καρολίνα Ροσέλλι, επικεφαλής της ομάδας ανάλυσης των δεδομένων.

Κι ενώ η μελέτη θέτει τη βάση για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για την κολπική μαρμαρυγή, οι ερευνητές τονίζουν ότι πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα για τον ρόλο των νέων γονιδίων και των οδών που εμπλέκονται στην εκδήλωσης της συγκεκριμένης καρδιακής αρρυθμίας. 

Πηγή: www.in.gr