Τα στρεσογόνα γεγονότα επιταχύνουν τη γήρανση του εγκεφάλου

Διαζύγιο, θάνατος προσφιλούς προσώπου, οικονομικά προβλήματα και σοβαρά προβλήματα υγείας, δεν προκαλούν απλά στρες. Επιταχύνουν και τη γήρανση του εγκεφάλου τέτοιου είδους αρνητικά γεγονότα, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Neurobiology of Aging, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, έθεσαν υπό ιατρική αξιολόγηση πάνω από 350 άνδρες, κατά μέσο όρο 62 ετών. Όλοι είχαν υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, την περίοδο 1965-75 και το 80% δεν είχε ποτέ βρεθεί στο πεδίο της μάχης.

Οι επιστήμονες τους ρώτησαν για αρνητικά γεγονότα που είχαν βιώσει στη ζωή τους, περιλαμβανομένου του διαζυγίου, του θανάτου ενός μέλους της οικογένειας ή φίλου, αποβολής, οικονομικών δυσκολιών και σοβαρών ιατρικών προβλημάτων. Οι συμμετέχοντες απάντησαν δύο φορές, με διαφορά πέντε ετών.

Επίσης, έδωσαν πληροφορίες για τον τρόπο ζωής τους και την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση, ενώ υποβλήθηκαν και σε ιατρικές εξετάσεις για προβλήματα μνήμης και αν ήταν φορείς γονιδίων που σηματοδοτούσαν αυξημένο κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ.

Τέλος, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου.

Οι ερευνητές στη συνέχεια εισήγαγαν όλα τα δεδομένα σε έναν υπολογιστικό αλγόριθμο για να υπολογίσουν την ηλικία του εγκεφάλου των ανδρών. Ο αλγόριθμος επίσης αναζήτησε παράγοντες κινδύνου, όπως η καρδιακή νόσος, η χρήση αλκοόλ, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση και η εθνικότητα, επειδή είναι παράμετροι που έχουν ήδη σχετιστεί με την επιταχυνόμενη γήρανση.

«Τα αρνητικά γεγονότα επιτάχυναν τη γήρανση του εγκεφάλου κατά ένα τρίτο ετησίως, ανά γεγονός», εξηγεί ο Σον Χαττον, μέλος της επιστημονικής ομάδας.

Αν λοιπόν κάποιος ήταν κακότυχος και είχε βιώσει δύο σοβαρά ανεπιθύμητα γεγονότα στη ζωή του, τότε ο εγκέφαλος του θα ήταν κατά οκτώ μήνες γηραιότερος.

Επιχειρώντας να αιτιολογήσουν τον συσχετισμό, οι ερευνητές εικάζουν ότι τα στρεσογόνα γεγονότα μπορούν να επιταχύνουν τη φθορά των τελομερών, των προστατευτικών στο τελείωμα των δεσμών DNA.

Ο Ντάνιελ Καουφερ, επικεφαλής Γνωστικής Νευρολογίας και Διαταραχών Μνήμης στο Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα, στο Τσαπελ Χιλ, συμπληρώνει ότι τα στρεσογόνα γεγονότα προάγουν τη φλεγμονή που με τη σειρά της επιταχύνει τη γήρανση. «Όταν οι άνθρωποι επηρεάζονται αρνητικά από στρεσογόνα γεγονότα, συνήθως δεν τρώνε ή δεν κοιμούνται καλά και αυτό μπορεί να έχει επίπτωση στον εγκέφαλό τους», λέει.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, η επίδραση των αρνητικών γεγονότων στον εγκέφαλο αφορά και τα άτομα που ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής αν και σε μικρότερη έκταση.

Πάντως, οι ερευνητές λένε ότι με τις κατάλληλες θεραπευτικές παρεμβάσεις ο άνθρωποι μπορούν να διαχειριστούν το στρες που προκαλεί ένα αρνητικό γεγονός και έτσι να ανακόψουν την επίδραση του στην υγεία του εγκεφάλου.

Πηγή: www.in.gr