Τι πρέπει να γνωρίζετε για την περίοδο λοχείας

Λοχεία είναι η περίοδος των έξι περίπου εβδομάδων που ακολουθεί τον τοκετό. Μια περίοδος αλλαγών και μια νέα πραγματικότητα για τη μανούλα, η οποία έχει αρκετές ιδιαιτερότητες:

  • Τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό θα παρατηρήσετε μια ευσυγκινησία και ότι νιώθετε κούραση πολύ πιο εύκολα από ότι πριν. Αυτές οι εκφάνσεις συνιστούν την επιλόχεια μελαγχολία/κατάθλιψη και δε συντρέχει λόγος ανησυχίας, παρά μόνο αν εκδηλωθεί σε βαριά μορφή και δε λέει να περάσει.

  • Εκτός από τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στο σώμα σας και φαίνονται με «γυμνό» μάτι, παρατηρούνται κι άλλες, όπως στην πίεση του αίματος, η παραγωγή ορμονών, η συστολή της μήτρας κτλ.

  • Γενικότερα, έχετε τη δυνατότητα να επανέλθετε άμεσα στις προ εγκυμοσύνης διατροφικές συνήθειές σας, εκτός και αν πρόκειται να θηλάσετε. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να ακολουθείτε προσεκτικό διατροφολόγιο με πολλές θερμίδες και πρωτεΐνες. Καλό είναι όμως να μην παραλείψετε να παίρνετε σίδηρο για τρεις μήνες μετά τον τοκετό.

  • Την περίοδο της λοχείας οι σεξουαλικές σας επαφές ενδέχεται να είναι οδυνηρές εξαιτίας των μειωμένων υγρών του κόλπου. Για να απολαύσετε λοιπόν την πράξη, καλό θα ήταν να γίνετε και πάλι σεξουαλικά ενεργή μετά από αυτό το διάστημα. 

  • Τέλος, αν έχετε γεννήσει φυσιολογικά, μπορείτε να γυμναστείτε εντατικά και έντονα πιο άμεσα, ενώ αν ο τοκετός έγινε με καισαρική θα πρέπει να κάνετε λίγο περισσότερη υπομονή.