6 βιβλία που πρέπει να διαβάσεις στη ζωή σου

Τα βιβλία είναι παιδεία. Αναπτύσσουν τη φαντασία, τον προφορικό και γραπτό σου λόγο και σίγουρα "ανοίγουν" το κεφάλι μας όσον αφορά τις γνώσεις και τις απόψεις. Θα ήταν πολύ θετικό αν ξοδεύαμε έστω και 20 λεπτά από τον χρόνο μας κάθε μέρα να διαβάσουμε ένα βιβλίο.

Κάθε βιβλίο έχει την αξία του, όμως είναι μερικά που λίγο ξεχωρίζουν και θα ήταν καλό να υπάρχουν στη βιβλιοθήκη σου. Παρακάτω θα βρεις μερικά από τα βιβλία που πρέπει να διαβάσεις στη ζωή σου. Οι σημερινές επιλογές είναι βιβλία που έχουν γίνει ταινίες. Είναι μια καλή αρχή για να συνειδητοποιήσεις πόσο καλύτερα είναι τα βιβλία σε σχέση με τις ταινίες και πόσο διαφορετικά θα αντιληφθείς μερικά πράγματα. 

Περηφάνια και προκατάληψη

Μια "κωμωδία ηθών" μεταξύ των τάξεων της κοινωνίας όπως έχει χαρακτηριστεί, το βιβλίο αυτό είναι πολυεπίπεδο και ο καθένας που θα το διαβάσει μπορεί να δώσει και διαφορετική ερμηνεία. Ταξιδεύουμε στην Αγγλία του 18-19ου αιώνα και βλέπουμε πως εκτυλίσσεται η μοίρα μιας γυναίκας εκείνη την περίοδο, μιας και οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να έχουν δική τους κρίση.

Μια ιστορία αγάπης που αψηφά το μίσος και δυο γυναίκες που ανακαλύπτουν ότι ο δρόμος για την ευτυχία δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Πόσο μάλλον όταν οι πρωταγωνιστές του βιβλίου είναι γεμάτοι περηφάνια και δεν είναι διατεθειμένοι να ξεπεράσουν κάθε προκατάληψη για την αγάπη.

Το κουρδιστό πορτοκάλι

Ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο με πρωταγωνιστή τον 15χρονο Άλεξ που λατρεύει τα ναρκωτικά, απολαμβάνει τους βιασμούς και την Ένατη συμφωνία του Μπετόβεν. Είναι αρχηγός μιας συμμορίας και προσπαθεί διαρκώς να βρίσκει νέες συγκινήσεις. Συλλαμβάνεται αλλά αφήνεται ελεύθερος λόγω της τελείως αποκλίνουσας συμπεριφοράς του. Τελικά το κράτος αναλαμβάνει την αναμόρφωση του. Θα τα καταφέρει;

Ο Κιούμπρικ κατάφερε να δώσει μόνο με τα λόγια ένα τόσο ζωντανό βιβλίο που πραγματικά σε κάνει να νιώθεις ότι το ζεις και εσύ. Είναι ένα μυθιστόρημα που στην αρχή σε σοκάρει, αλλά μετά σε κερδίζει και σε μαγεύει με την σπανιότητα του. 

Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι

Διαδραματίζεται στη Κεφαλλονιά την περίοδο του 1940, όπου καταλαμβάνεται από τους Ιταλούς. Η Πελαγία είναι αρραβωνιασμένη με έναν ψαρά, ο οποίος συμμετέχει στην Αντίσταση. Παράλληλα εμφανίζεται ο λοχαγός Κορέλι, ένα πολιτισμένος άνθρωπος με αγάπη για την μουσική και όχι τον πόλεμο και η Πελαγία νιώθει την έλξη.

Μπορεί να γεννηθεί και να αντέξει ο έρωτας μέσα σε έναν πόλεμο και τα σημάδια που αφήνει στις ψυχές των ανθρώπων έπειτα; Μπορούν οι άνθρωποι να ξεπεράσουν οποιαδήποτε φυλετική διαφορά και να συμβιώσουν στον ίδιο τόπο; 

Για ποιον χτυπά η καμπάνα

Έχει θεωρηθεί ως το καλύτερο πολεμικό μυθιστόρημα όλων των εποχών. Διαδραματίζεται κατά τον ισπανικό Εμφύλιο όπου ο πρωταγωνιστής έχει 4 μέρες για να πάει να ανατινάξει μια γέφυρα- ως δυναμιτιστής στρατιώτης που είναι. Μέσα σε αυτές τις 4 μέρες γνωρίζει τον απόλυτο έρωτα, την αγωνία, τη φιλία. Όλα αυτά μέσα σε ένα πολύ μαύρο τοπίο, όπου ο θάνατος κυριαρχεί. 

Ο υπέροχος Γκάτσμπυ

Μια ιστορία που έγινε παγκοσμίως γνωστή από την ταινία και την ερμηνεία ως κ. Γκάτσμπυ από τον Ντι Κάπριο. Ο πρωταγωνιστής είναι ένας άνθρωπος μυστήριο, χωρίς ρίζες, χωρίς συγκεκριμένο επάγγελμα και χωρίς ευδιάκριτη ταυτότητα. Ποιος είναι αυτός ο Γκάτσμπυ; Τι δουλειά κάνει και πως έχει αποκτήσει ό,τι έχει αποκτήσει. Ένα βιβλίο που θα σου δείξει πως η αριστοκρατία και η χλιδή χτίζει ψεύτικους έρωτες και ψευδαισθήσεις.

Οι περιπέτειες της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων

Ένα βιβλίο μόνο για ενηλίκους μιας και δεν είναι η κλασική ιστορία της Αλίκης στην χώρα των θαυμάτων. Ο συγγραφέας μέσα από το βιβλίο του θέλει να παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο κάθε μικρή Αλίκη-παιδί σκέφτεται και πράττει. Κεφάλαια γεμάτα με χιούμορ και αλληγορίες. Ένα βιβλίο όπου τόσο στην Αλίκη όσο και τον αναγνώστη συμβαίνουν ασυνήθιστα πράγματα. Ένας δρόμος που σε κάνει να δεις τη ζωή αλλιώς. 

Πηγή: www.ediva.gr