Αξιολογήστε το βήχα του παιδιού σας


Τι είναι ο βήχας;

Ο βήχας είναι η αντανακλαστική αντίδραση στον ερεθισμό των αεροφόρων οδών. Επειδή είναι ιδιαίτερα σύνηθες σύμπτωμα στα παιδιά, οι γονείς θα πρέπει να μάθουν να το αντιμετωπίζουν σωστά. Ευτυχώς, τις περισσότερες φορές, ο βήχας είναι απλώς συνέπεια κάποιας ακίνδυνης ίωσης που παρέρχεται σύντομα. Συνεπώς, πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μέρος της ανάπτυξης του παιδιού, αφού λίγα φάρμακα μειώνουν αποτελεσματικά το βήχα του κοινού κρυολογήματος.

Ωστόσο, μερικές φορές ο βήχας είναι ένδειξη σοβαρότερων προβλημάτων, τα οποία ενδέχεται να απαιτούν ιατρική περίθαλψη. Είναι καλό να γνωρίζετε ποιες παθήσεις συνδέονται με έναν επίμονο, υποτροπιάζοντα βήχα, καθώς και πώς μπορείτε να εντοπίσετε την ύπαρξη αυτών των παθήσεων.


Πώς εκδηλώνεται ο βήχας;

Δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβουμε ποιος βήχας θα πρέπει να μας ανησυχεί. Φροντίστε να αξιολογείτε τα κυριότερα χαρακτηριστικά του βήχα: τη διάρκειά του, την ποιότητά του και τα συνοδευτικά συμπτώματα.


Διάρκεια

Ο βήχας μπορεί να είναι οξύς (με διάρκεια μικρότερη από τρεις εβδομάδες) ή χρόνιος. Σε γενικές γραμμές, ο οξύς βήχας οφείλεται σε κάποια λοίμωξη της αναπνευστικής οδού, δηλαδή σε ένα κοινό κρυολόγημα. Σπάνια, ένας οξύς βήχας μπορεί να εμφανιστεί ύστερα από ένα επεισόδιο πνιγμού, προειδοποιώντας ότι έχει εισέλθει στο αναπνευστικό σύστημα ένα μέρος της τροφής ή ακόμα και ένα ξένο σώμα. Όταν ο βήχας επιμένει για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα ή χαρακτηρίζεται από συχνές υποτροπές, συχνά προειδοποιεί για κάποιο υποβόσκον πρόβλημα.


Ποιότητα

Η φύση του βήχα είναι ενδεικτική. Για παράδειγμα, ο βραχνός, υλακώδης βήχας που θυμίζει γάβγισμα σκύλου, συνδέεται με την ψευδομεμβρανώδη λαρυγγίτιδα. Ο σπασμωδικός βήχας που λήγει με έναν έντονο συριγμό κατά την εισπνοή, παραπέμπει σε κοκίτη. Ο ξηρός, μόνιμος βήχας που παύει κατά τον ύπνο, είναι νευρικός βήχας. Ο παραγωγικός βήχας που συνοδεύεται από πράσινα πτύελα, δηλώνει την ύπαρξη κάποιας λοίμωξης.


Συνοδευτικά συμπτώματα.

Όπως τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, έτσι και ο βήχας αξιολογείται καλύτερα όταν εξετάζεται στο πλαίσιο εκδήλωσής του.

  • Αν το παιδί υποφέρει από αλλεργίες και ο παραγωγικός βήχας του συνοδεύεται από αγκομαχητό, κατά πάσα πιθανότητα έχει άσθμα.
  • Αν το κρυολόγημα πλήττει πάντα την περιοχή του θώρακα και εκδηλώνεται με έντονο βήχα, το παιδί ενδέχεται να έχει άσθμα. Στο άσθμα, ο βήχας επιδεινώνεται τη νύχτα ή ύστερα από έντονη σωματική προσπάθεια.
  • Ένα παιδί που φαίνεται άρρωστο, εμφανίζει πυρετό και αναπνέει γρήγορα και ρηχά, μπορεί να έχει πνευμονία.
  • Ο βήχας που αρχίζει στη διάρκεια ενός κρυολογήματος, αλλά επιμένει και συνδέεται με πόνο στο πρόσωπο και πράσινο ρινικό έκκριμα, δηλώνει την ύπαρξη ιγμορίτιδας.
  • Η ελλιπής απόκτηση βάρους και οι υποτροπιάζουσες θωρακικές λοιμώξεις προειδοποιούν για υποβόσκουσες παθήσεις, όπως η κυστική ίνωση ή κάποια μορφή ανοσοανεπάρκειας.

Πώς αντιμετωπίζεται ο βήχας;

Τα περισσότερα είδη βήχα οφείλονται σε απλές λοιμώξεις της άνω αναπνευστικής οδού που παρέρχονται γρήγορα. Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για να αντιμετωπίσουμε το βήχα που οφείλεται σε ένα κοινό κρυολόγημα. Η κοδεΐνη και η δεξτρομεθορφάνη, τα δύο συνηθέστερα φάρμακα που χορηγούνται για την καταστολή του βήχα, είναι αποτελεσματικά. Ωστόσο, έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα με τα πλασέμπο. Το ίδιο ισχύει για διάφορα αποχρεμπτικά, καθώς και για την εχινάκεα. Ουσιαστικά, είναι άχρηστα. Μπορείτε κάλλιστα να δώσετε στο παιδί κοτόσουπα ή λίγο ζεστό τσάι. Υπάρχουν πολλά αντιβηχικά σιρόπια που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, αλλά μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες, ειδικά στα νήπια. Ωστόσο, τόσο επειδή δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά, όσο και επειδή μπορεί να αποδειχθούν επιβλαβή, η χρήση τους δεν συνιστάται, ειδικά στους πρώτους 12 μήνες της ζωής.

Το ζητούμενο είναι να αντιμετωπιστεί το υποβόσκον πρόβλημα. Για το βήχα του άσθματος δεν χρειάζεται κανένα αντιβηχικό φάρμακο, παρά μόνο μια καλή αντιασθματική θεραπεία. Για την πνευμονία και την ιγμορίτιδα πρέπει να χορηγούνται αντιβιοτικά. Όσο για τα ξένα σώματα, προφανώς πρέπει να αφαιρούνται.


Ποιος είναι ο ρόλος μου;


Πρέπει να εντοπίζετε τις καταστάσεις που απαιτούν εξέταση ή θεραπευτική αγωγή. Αν τα χαρακτηριστικά ενός βήχα (διάρκεια, ποιότητα και συνοδευτικά συμπτώματα) σας προκαλούν ανησυχία, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας. Ομοίως, αν το ένστικτό σας μοιάζει να σας προειδοποιεί ότι το παιδί σας έχει κάτι σοβαρότερο από ένα κοινό κρυολόγημα, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον παιδίατρο. Γενικά, οι γονείς αντιδρούν σωστά όταν τα παιδιά τους εμφανίζουν συμπτώματα που συνδέονται με το αναπνευστικό σύστημα.

Συχνά, η εξέταση του γιατρού αρκεί για μια σαφή διάγνωση. Μερικές φορές, απαιτούνται απλές εξετάσεις αίματος και ακτινογραφίες. Σπάνια, απαιτούνται πιο εκτενείς εξετάσεις, προκειμένου να εντοπιστούν τα αίτια του βήχα. Αυτές οι εξετάσεις αποσκοπούν στον εντοπισμό μιας πάθησης. Για παράδειγμα, η μέτρηση του χλωριδίου στον ιδρώτα αποκαλύπτει αν υπάρχει κυστική ίνωση. Η βρογχοσκόπηση επιτρέπει την άμεση αξιολόγηση των αεροφόρων οδών και είναι απαραίτητη για να αποκλειστεί η πιθανότητα ύπαρξης κάποιου ξένου σώματος. Ενίοτε κρίνονται αναγκαίες και ορισμένες άλλες εξετάσεις, όπως η αξονική τομογραφία θώρακα, το τεστ φυματίνης και το τεστ πνευμονικής λειτουργίας.

Πηγή: Εγκυκλοπαίδεια Υγείας του Παιδιού