Η επιτυχία της ανατροφής κρίνεται σε βάθος χρόνου

Η ανατροφή ξεκινάει από μικρή ηλικία και η επιτυχία της κρίνεται όταν το παιδί μεγαλώσει αρκετά. Τα εμπόδια πολλά, οι απαιτήσεις τεράστιες, οι προσπάθειες των γονιών συνεχείς και συνεπείς, όμως μόνο έτσι μπορεί να δομήσει ολοκληρωμένη προσωπικότητα:

  • Το παιδί θα πρέπει να μάθει να σέβεται τους πάντες, από το πώς μιλάει, μέχρι το πώς φέρεται. Αναγκαία συνθήκη αν έχει κι εκείνο την απαίτηση να τυγχάνει σεβασμού παντού και πάντα. 

  • Βοηθήστε το παιδί να κατανοήσει ότι τα λάθη είναι στο πρόγραμμα και δεν υπάρχει άνθρωπος, ανεξαρτήτως ηλικίας, που να μην κάνει. Άρα λοιπόν είναι ανώφελο να απογοητεύεται και άκρως ευεργετικό να μην τα επαναλαμβάνει, να διδάσκεται μέσα από αυτά και να τα έχει ως παρακαταθήκη για το μέλλον.

  • Ο ρόλος σας ως γονιός είναι να αγαπάτε και να στηρίζετε στο παιδί στα εύκολα και στα δύσκολα, εκεί που σας έχει περισσότερο ανάγκη. Μην του παρέχετε συνεχώς έτοιμες λύσεις στα πάντα, αλλά αντίθετα να είσαστε εκεί για να μοιραστεί σκέψεις και προβληματισμούς. Το ιδανικό είναι να το κάνετε να δει τις εναλλακτικές που έχει σε κάθε ζήτημα και να διαλέγει την ενδεδειγμένη σύμφωνα με τα κριτήριά του.

  • Με την πάροδο των χρόνων πρέπει να μάθει να σωπαίνει όταν πρέπει και να διεκδικεί το δίκιο του όταν θίγεται. Αυτό το τελευταίο κάποιοι μπορεί να το θεωρήσουν θράσος, όμως όταν γίνεται με σωστό τρόπο λογίζεται απλά ως αποκατάσταση της αδικίας. Και είναι πολύ σημαντικό γενικά να έχει ανεπτυγμένο το αίσθημα της δικαιοσύνης, όχι μόνο σε ζητήματα που το αφορούν άμεσα.

  • Διδάξτε το παιδί να είναι ο εαυτός του, να μην παίζει θέατρο για να γίνει επιτηδευμένα αρεστό. Κανείς δεν είπε να βγάζει όλα τα ελαττώματά του σε τρίτους στο όνομα του αυθορμητισμού, όμως όχι και να αλλοιώνει την προσωπικότητά του από ανασφάλεια. 

  • Φροντίστε επίσης να μεγαλώσετε ένα παιδί με οικολογική συνείδηση. Σίγουρα δε θα σώσει εκείνο τον πλανήτη, όμως από τη στιγμή που το περιβάλλον είναι τόσο επιβαρυμένο, είναι σημαντικό να προσπαθεί ο καθένας να μην το καταστρέφει περαιτέρω όσο είναι στο χέρι του.

  • Προέκταση του δυναμισμού και της αυτοπεποίθησης, στοιχεία απαραίτητα για την προσωπικότητα του παιδιού, είναι να έχει το θάρρος της γνώμης του όταν χρειάζεται. Και βέβαια να μπορεί να λέει «όχι» όποτε είναι αντίθετο με κάτι, χωρίς να φοβάται.

  • Από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ανατροφής είναι να βάλετε το λιθαράκι σας ώστε το παιδί να γίνει ανεξάρτητη και αυθύπαρκτη προσωπικότητα. Να φτάσει δηλαδή σε σημείο καθώς μεγαλώνει να χαράξει τη δική του πορεία, να στηρίζεται στις δυνάμεις του, έχοντας καλώς εννοούμενο εγωισμό και πείσμα για να τα βγάζει πέρα.