Τσάι: Το χρώμα δεν κάνει τη διαφορά!

Από την Απέργη Κυριακή/ Αpergi Kiriaki
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος/ Dietician-Nutritionist
E: kiapergi@gmail.com
Έχεις σκεφτεί ποιο είναι το ρόφημα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο μετά το νερό;
Η απάντηση είναι μία: Το τσάι!
Με ιστορία, που ξεκινά το 2737 π.Χ. στη μακρινή Κίνα, αρχικά χρησιμοποιήθηκε σαν ιατρικό ποτό και κατόπιν σαν ρόφημα ευχαρίστησης.
Το τσάι, πέρα από αναζωογονητικό ποτό, έχει πολλά ισχυρά αντιοξειδωτικά φυτοχημικά συστατικά, όπως πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, κατεχίνες (EGCG), που βελτιώνουν την υγεία, αυξάνουν την πνευματική εγρήγορση, ενισχύουν την διάθεση, τον έλεγχο του σωματικού βάρους, και βοηθούν στην ενίσχυση της υγείας της επιδερμίδας.
Νέα έρευνα δείχνει ότι το πράσινο τσάι μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια, τη συνολική χοληστερόλη και την LDL («κακή») χοληστερόλη, αυξάνοντας ταυτόχρονα την HDL («καλή») χοληστερόλη.
Ανασκόπηση μελετών, που δημοσιεύθηκε το 2013 στο περιοδικό Diabetes & Metabolism Journal, υποστηρίζει ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, μειώνοντας τον κίνδυνο για παχυσαρκία. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, που έπιναν έξι ή περισσότερα φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα, είχαν κατά 33% μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με εκείνους, που έπιναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι την εβδομάδα.
Μια άλλη μελέτη, σε πειραματόζωα αυτή τη φορά, που δημοσιεύτηκε το 2016, έδειξε ότι η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) στο πράσινο τσάι συμβάλλει στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής των αρθρώσεων, που σχετίζονται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Η μαύρη δύναμη
Tο πράσινο τσάι έχει διαφημιστεί αρκετά για τις πολύτιμες ιδιότητες του, ωστόσο, και το μαύρο τσάι, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 75% της παγκόσμιας κατανάλωσης τσαγιού, φαίνεται να προσφέρει οφέλη στην υγεία. Σύμφωνα με ερευνητές της American Heart Association (AHA), η κατανάλωση μαύρου τσαγιού σε τακτική βάση μειώνει τον κινδύνο καρδιακής προσβολής, βοηθά στην ενίσχυση των οστών, και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά στις γυναίκες.
Διάλεξε…και τα δύο
Τόσο το μαύρο, όσο και το πράσινο τσάι, ενισχύουν την πνευματική εγρήγορση χάρη στην καφεΐνη. Η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης, ή ακόμα στην επιβράδυνση της εξέλιξης του καρκίνου, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (NCI), (η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη). Το μαύρο και το πράσινο τσάι μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Parkinson, ενώ στις γυναίκες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών.
Μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition, Health & Aging, το Δεκέμβριο του 2016, έδειξε ότι η συχνή κατανάλωση τσαγιού συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, ειδικά σε άτομα με γενετική προδιάθεση για την ασθένεια.
Οι περισσότεροι γνωρίζουμε το μαύρο και το πράσινο τσάι, αλλά υπάρχουν πολλές ακόμα απολαυστικές ποικιλίες τσαγιού με θεραπευτικές ιδιότητες:
- Το τσάι Oolong
- Το Yerba mate
- Το λευκό τσάι
- Το κόκκινο τσάι (ή rooibos)
- Τσάι βοτάνων
- Τσάι φρούτων
- Τσάι τριαντάφυλλο
- Τσάι chai
- Τσάι Kombucha (ζυμωμένο μαύρο ή πράσινο τσάι, εξαιρετική πηγή προβιοτικών)
- Φτιάξε τα δικά σου μείγματα τσαγιού με βότανα, μπαχαρικά, μυρωδικά, αποξηραμένα φρούτα και άλλα συστατικά.
- Χρησιμοποίησε έτοιμο τσάι για να αραιώσεις φρέσκους χυμούς
- Πρόσθεσε επιπλέον γεύση στο παγωμένο τσάι σου με παγάκια τσαγιού άλλων γεύσεων
- Φτιάξε: Μπισκότα με τσάι Earl, πανακότα με πράσινο τσάι, μάφιν με τσάι και μπαχαρικά
- Δοκίμασε δροσερά κοκτέιλ με λιγότερες θερμίδες χρησιμοποιώντας ως βάση τσάι