Υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία που το παιδί μας θα πρέπει να ξέρει να ντύνεται μόνο του;


Το γλυκό σας μωρό έχει μεγαλώσει και εξελίσσεται σε ένα αεικίνητο παιδάκι; Η ώρα που το ντύνετε έχει γίνει πια εφιάλτης, και μοιάζει λες και… παλεύετε;

Το κυνηγάτε για να του βάλετε την πάνα ή το εσώρουχό του; Δεν κάθεται να βάλει το παντελόνι του; Ξεγλιστράει όλη την ώρα από τα χέρια σας και εσεις εξαγριώνεστε με τα καμώματά του;

Μα πότε θα ξεκινήσει να ντύνετε μόνο του; Αναρωτιέστε! Η απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν είναι πολύ συγκεκριμένη!

Σκεφτείτε, πάντως, ότι ορισμένες κινήσεις ντυσίματος, οι οποίες για εμάς μπορεί να είναι απλές, για ένα μικρό παιδί, ηλικίας -ας πουμε- 3 ετών, φαίνονται… βουνό!

Πώς να καθήσει -π.χ ένα τρίχρονο- τελείως ακίνητο, όρθιο και ισορροπώντας στο ένα πόδι για να βάλει ένα – ένα το πόδι του στο παντελόνι του;

Πώς να βάλει ένα 5χρονο κοριτσάκι το καλσονάκι του;

Το πότε θα μάθει να ντύνεται μόνο του ένα παιδί στηρίζεται σε μικρά καθημερινά μαθήματα, που μπορεί να ξεκινήσουν από τα 2,5+ χρόνια του και να φτάσουν μέχρι και τα 6+!

Σκεφτείτε ότι τα παιδιά δεν αρκεί να αναπτύξουν συντονισμένες κινήσεις στο σώμα τους, για να μάθουν να ντυθούν. Πρέπει να αναπτύξουν και το κριτήριο να συνδυάζουν χρώματα, και σχήματα, τύπους ρούχων και παπουτσιών!

Να μάθουν ποια ρούχα είναι για τις πιο κρύες μέρες και ποια τις πιο ζεστές.

Αυτό που βασικά στοχεύουμε εμείς οι γονείς είναι να του περάσουμε το ότι να μάθει να ντύνεται μόνο του είναι κάτι πολύ σημαντικό για το ίδιο, επομένως ότι βήματα και αν κάνει προς αυτή την κατεύθυνση, όσο μικρό κι αν είναι, εμείς δεν το μαλώνουμε ποτέ… αντίθετα το επιβραβεύουμε!

Εμείς σας παρουσιάζουμε μερικές ηλικίες (μέσους όρους) κατά τις οποίες έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν κάποιες δεινότητες στο να γδύνονται – ντύνονται μόνα τους.

- Κάνει τις πρώτες προσπάθειες να γδυθεί από την ηλικία των 12 εώς 18 μηνών
- Καταφέρνει να ξεντύνεται χωρίς βοήθεια περίπου στους 24 μήνες
- Μπορεί να σηκώσει τα παντελόνια του στην ηλικία 1,5 με 2 ετών.
- Βάζει κάλτσες ή μπλουζα από 2,5 εώς 3 ετών
- Μεταξύ 3 και 4 ετών, είναι πιθανό να μπορεί να ντύνεται με κάποια πολύ μικρή βοήθεια.
- Κουμπιά, φερμουαρ, κόπιτσες, είναι σε θέση να τα ανοιγοκλείνει μετά τα 4 και ίσως και μετά τα 5!
- Το δέσιμο των παπουτσιών, είναι αυτό που δυσκολεύει περισσότερο τα παιδιά και συνήθως το κατακτούν μετά τα έξι, συγκεκριμένα γύρω στα επτά τους χρόνια.

Εδώ να σημειώσουμε ότι αν το παιδί σας δεν ακολουθεί αυτά τα ηλικιακά ορόσημα, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Η εξέλιξη του παιδιού σας εξαρτάται από το κατά πόσον ελέγχει το σώμα του, έχει την ωριμότητα και φυσικά επιθυμεί να μάθει!