Τι να προσέξετε αν έχετε αποφασίσει να χωρίσετε

Κακώς ή καλώς καταλήξατε ότι ο γάμος σας δεν έχει μέλλον και η έκδοση διαζυγίου είναι θέμα χρόνου. Από εκεί και πέρα όμως, πρέπει να προσέξετε κάποια πράγματα ώστε η μετάβαση στη νέα πραγματικότητα να γίνει για όλους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο:

  • Όσο το επιτρέπουν οι συγκυρίες, φροντίστε να βγει «βελούδινο» διαζύγιο, ιδιαίτερα αν έχετε και παιδιά. Οφείλετε να κρατήσετε στοιχειωδώς καλές σχέσεις για να υπάρχει η κατάλληλη συνεννόηση μετά το διαζύγιο για όσα θέματα αφορούν το παιδί.
  • Αφήστε το παιδί έξω από όλο αυτό, με την έννοια ότι δεν πρέπει να αναφερθείτε στους λόγους του διαζυγίου, πολύ δε περισσότερο να προσπαθήσετε να το προεταιριστείτε, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα εκδικηθείτε τον πρώην σύντροφό σας. Να ξέρετε ότι το μόνο που θα καταφέρετε είναι να δημιουργήσετε σύγχυση και προβλήματα στον ψυχισμό του παιδιού.
  • Μην επιτρέψετε σε γονείς και οικεία σας γενικά πρόσωπα να εμπλακούν στο θέμα του διαζυγίου, με το να πάρουν θέση ή να σας υπερασπιστούν. Δεν το έχετε ανάγκη, δεν έχει νόημα και μόνο μπερδέματα ή συγκρούσεις μπορούν να προκύψουν.
  • Το ίδιο θα ήταν καλό να κάνετε και σε όσους θελήσουν να σας συμβουλέψουν ή προθυμοποιηθούν να συνδράμουν με οποιονδήποτε τρόπο στην όλη διαδικασία. Το μόνο που χρειάζεστε από τους κοντινούς σας (και μόνο) ανθρώπους είναι ψυχολογική στήριξη. 
  • Κάντε έναν καλό προγραμματισμό στα οικονομικά σας για τη διαδικασία του διαζυγίου, όσο και για το πρώτο, δύσκολο διάστημα μετά την έκδοσή του. Και γενικά να έχετε στο μυαλό σας ότι σας περιμένει μια διαφορετική πραγματικότητα και σε αυτό το κομμάτι.
  • Τέλος, μη βιαστείτε να ξαναφτιάξετε τη ζωή σας με νέο σύντροφο. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να ηρεμήσει, να «καθαρίσει» το μυαλό και να δώσετε ευκαιρία σε μια νέα γνωριμία όταν πραγματικά είσαστε έτοιμοι.