Ψευδομεμβρανώδης λαρυγγίτιδα και παιδί


Είναι μια πάθηση του αναπνευστικού συστήματος, η οποία προκαλείται από φλεγμονή στην τραχεία. Γι’ αυτό καλείται και τραχειίτιδα. Συνήθως οφείλεται σε λοίμωξη από παραμυξοϊό, ο οποίος μεταδίδεται μέσω της επαφής με μολυσμένο σάλιο ή ρινική βλέννα. Σε γενικές γραμμές, η λοίμωξη παρατηρείται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα νήπια, επειδή έχουν στενότερες αεροφόρους οδούς.

Πώς εκδηλώνεται η ψευδομεμβρανώδης λαρυγγίτιδα;

Αρχίζει αιφνίδια τη νύχτα, σε ένα προηγουμένως υγιές παιδί που ξυπνά και βήχει. Ο βήχας είναι έντονος, ξηρός και υλακώδης – λέγεται ότι μοιάζει με γάβγισμα. Συνήθως, το παιδί έχει πολύ βραχνή φωνή. Τα νήπια και τα παιδιά που προσβάλλονται από τραχειίτιδα βαριάς μορφής, παράγουν ένα χαρακτηριστικό συριγμό, καθώς ο αέρας προσπαθεί να περάσει μέσα από τη στενευμένη από το οίδημα τραχεία. Μερικές φορές, ύστερα από 1-2 ημέρες, η λοίμωξη εγκαθίσταται στο θώρακα προκαλώντας εκπνευστικό συριγμό.

Πώς αντιμετωπίζεται η ψευδομεμβρανώδης λαρυγγίτιδα;

Κατά πάσα πιθανότητα, η εικόνα του παιδιού θα σας αναστατώσει. Σε γενικές γραμμές, τα περισσότερα παιδιά γίνονται καλά μόνα τους, χωρίς θεραπεία. Επί χρόνια, οι γονείς αντιμετώπιζαν την κατάσταση με τη μέθοδο της εφύγρανσης, βάζοντας το παιδί στο ντους. Παρόλο που γονείς και γιατροί έχουν διαπιστώσει ότι η υγρασία είναι ευεργετική, δεν υπάρχουν σχετικές επιστημονικές αποδείξεις.

Το ίδιο ισχύει και για την πεποίθηση ότι είναι ευεργετική η μεταφορά του παιδιού έξω, στον κρύο αέρα. Και οι δύο μέθοδοι είναι ακίνδυνες και μπορείτε να τις δοκιμάσετε. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά τους δεν είναι αποδεδειγμένη. Δεν υπάρχουν αντιικά φάρμακα. Τα αντιβιοτικά είναι αναποτελεσματικά και η χορήγησή τους ενδείκνυται μόνο για τα παιδιά που εμφανίζουν επιπλοκές, όπως οι βακτηριακές ωτίτιδες ή η πνευμονία.

Τι συμβάλλει στην καταπολέμηση;

Αν η τραχεία έχει στενωθεί παράγοντας εκπνευστικό συριγμό, χορηγούνται στεροειδή αντιφλεγμονώδη από το στόμα, ώστε να μειωθεί το οίδημα. Στα παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια, χορηγείται εισπνεόμενη επινεφρίνη και χρησιμοποιείται μάσκα, ώστε να ανοίξουν οι αεροφόρες οδοί.

Στα σοβαρά περιστατικά ίσως χρειαστεί εισαγωγή στο νοσοκομείο, ώστε το παιδί να λάβει οξυγόνο και υποστηρικτική θεραπεία, μέχρις ότου η κατάσταση βελτιωθεί.