Πώς θα βοηθήσετε το παιδί να βγάζει τον καλό εαυτό του


Από τη μια, είναι σε ηλικία που ανακαλύπτουν τον κόσμο και από την άλλη δε γνωρίζουν τις ενδεδειγμένες συμπεριφορές για κάθε περίσταση. Το mother.gr καταγράφει ορισμένες γενικές αρχές για να βοηθήσετε το παιδί να βγάζει τον καλό εαυτό του:

  • Κατά πρώτον, φροντίστε να αποτελείτε παράδειγμα προς μίμηση για το παιδί σας. Όσες συζητήσεις κι αν κάνετε μαζί του, όσα ερεθίσματα και να του δοθούν για να βγάζει τον καλό εαυτό του, η βιωματική αυτή εμπειρία είναι ό,τι καλύτερο.
  • Η ανατροφή που του δίνετε να είναι προσανατολισμένη στο να μεγαλώσετε ένα αυτόνομο και ανεξάρτητο παιδί, που θα χαράξει τη δική του πορεία ζωής. Ελέγξτε λοιπόν τυχόν υπερπροστατευτικές τάσεις που θα διαπιστώσετε ότι έχετε.
  • Σημαντικό ρόλο παίζει και η επιβράβευση. Η στοχευμένη επιβράβευση για την ακρίβεια, αφού δίνει το στίγμα στο παιδί ότι τα πάει μια χαρά και λειτουργεί ως κίνητρο να συνεχίσει την καλή προσπάθεια.
  • Προέκταση του παραπάνω είναι ότι δεν πρέπει να το μαλώνετε συνεχώς για όσα πράγματα κάνει λάθος, αν δε θέλετε να πάρει το μήνυμα ότι δεν είναι άξιο και να λειτουργεί αντιδραστικά στο εξής.
  • Εύκολο μεν, πάρα πολύ βασικό δε είναι να εξασφαλίσετε ότι το παιδί ξεκουράζεται επαρκώς και τρέφεται σωστά. Αν είναι κουρασμένο, πεινάει ή έστω δεν ακολουθεί ισορροπημένη διατροφή, μόνο εύκολο δεν είναι να βγάζει τον καλό εαυτό του.