Ποιο είναι το ιδανικό παιδικό δωμάτιο


Ο χώρος που θα περνάει πολλές ώρες, που θα παίζει, θα διαβάζει, θα ξεκουράζεται είναι σημαντικό να του αρέσει αλλά και να εξυπηρετεί τις ανάγκες του. Πώς φαντάζεται το δωμάτιο του και ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ιδανικού παιδικού δωματίου; Ιδού μερικά στοιχεία που μπορείτε να λάβετε υπόψη σας, σύμφωνα με το Vita.gr.

Το κρεβάτι του

Ιδανικό στρώμα είναι αυτό το οποίο είναι ορθοπεδικό, μέτριας σκληρότητας και κατασκευασμένο από ομοιογενές βαμβακερό και υποαλλεργικό υλικό. Η επιφάνειά του πρέπει να είναι από ύφασμα που «αναπνέει». Ένα ακατάλληλο παιδικό στρώμα (π.χ. πολύ μαλακό, μη ομοιογενές) δυσχεραίνει την ανάπαυση και τον ύπνο του παιδιού. 

Το γραφείο του

Το φως της ημέρας πρέπει να λούζει το γραφείο ή να το φωτίζει από την αριστερή πλευρά. Στην αριστερή πλευρά πρέπει να είναι τοποθετημένο και το πορτατίφ (εφόσον το παιδί είναι δεξιόχειρας), το οποίο καλό είναι να είναι ευλύγιστο και το φως να πέφτει διάχυτα σε όλη την επιφάνεια εργασίας, ώστε να μη δημιουργούνται σκιές εκεί που διαβάζει ή γράφει. Ο φωτισμός που θα δίνει πρέπει να πλησιάζει όσο γίνεται περισσότερο το φυσικό φως της ημέρας και αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με τις λευκές κλασικές λάμπες που δίνουν ψυχρό φωτισμό και όχι κίτρινο φως.

Η καρέκλα του

Η καρέκλα του παιδιού πρέπει:

–Να είναι ρυθμιζόμενη, ώστε να προσαρμόζεται με το ύψος του παιδιού.
–Το κάθισμα να είναι μαλακό και ευρύχωρο, προσαρμοσμένο στη σωματική του διάπλαση.
–Το ύψος της βάσης του καθίσματος πρέπει να είναι τέτοιο ώστε τα γόνατα του παιδιού σε κάμψη να σχηματίζουν ορθή γωνία.
–Η πλάτη του καθίσματος να είναι έτσι κατασκευασμένη ώστε να ακολουθεί τις φυσιολογικές καμπύλες της σπονδυλικής στήλης.

Η βιβλιοθήκη

Η βιβλιοθήκη πρέπει να είναι γερή, ώστε να αντέχει στις υπερβολές της παιδικής ηλικίας, και τόσο ψηλή ώστε το παιδί να φτάνει άνετα τα βιβλία σε όλα τα ράφια της.

Πηγή: www.altsantiri.gr