5 φράσεις που θα βοηθήσουν ένα "κλειστό" παιδί να μιλήσει

Δεν είναι όλα τα παιδάκια εξωστρεφή, με μεγάλη ευκολία να μοιράζονται ακόμα και με τους γονείς τους σκέψεις και προβληματισμούς. Δώστε τους λοιπόν τα κατάλληλα ερεθίσματα για να το κάνουν με τις παρακάτω φράσεις: 

"Πες μου πώς ήταν η μέρα σου"

Απλή ερώτηση, η οποία όμως δείχνει ξεκάθαρα στο παιδί ότι ενδιαφέρεστε για εκείνο. Ένας απλός τρόπος να του δώσετε το πάτημα να σας πει απλά τα νέα του, μέχρι να σας αποκαλύψει κάτι που έγινε και το προβλημάτισε.

"Περνάς καλά γενικά;"

Με αυτή την ερώτηση, αργά ή γρήγορα, το παιδί θα νιώσει την ανάγκη να μοιραστεί μαζί σας αν και κατά πόσο αισθάνεται ευτυχισμένο στη ζωή του. 

"Θες να μου πεις κάτι;"

Μια γενικής φύσεως ερώτηση που μπορεί να ωθήσει το παιδί να πει οτιδήποτε σημαντικό ή ασήμαντο του έρθει εκείνη τη στιγμή. Μη σας εκπλήξει αν σας κάνει παράπονα για τη συμπεριφορά σας απέναντί του σε κάποια θέματα.

"Θες να μου μιλήσεις για τους φίλους σου;"

Αν το παιδί είναι ικανοποιημένο από τις φιλίες του, μόνο καλά λόγια θα έχει να σας πει. Αν όχι, θα προκύψουν ευρήματα που ενδεχομένως αγνοείτε.

"Ό,τι με χρειαστείς, μη διστάσεις να μου το πεις"

Δεν υπάρχει καλύτερη φράση από αυτή για να δείξετε στο μικρό σας ότι είσαστε εκεί για εκείνο για οτιδήποτε χρειαστεί. Το εσωστρεφές παιδί έχει ανάγκη να ακούσει ευθέως ότι μπορεί να σας υπολογίζει.