Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ευφυία των παιδιών

Πολλά έχετε ακούσει και διαβάσει για την ευφυία των παιδιών και δεν ξέρετε τι ισχύει και τι όχι. Το mother.gr καταγράφει μύθους και υπερβολές που κυκλοφορούν για το συγκεκριμένο θέμα:

  • Ναι μεν τα γονίδια παίζουν ρόλο αναφορικά με το πόσο έξυπνο θα γίνει το παιδί σας, όμως η ευφυία καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από εξωγενείς παράγοντες.

  • Μια από τις φήμες που κυκλοφορούν και δεν ισχύει σε απόλυτο βαθμό είναι πως, όσο πιο νωρίς μάθει το παιδί να διαβάζει, αυτό είναι ξεκάθαρη ένδειξη υψηλού δείκτη νοημοσύνης. Αυτό οδηγεί ορισμένους γονείς στην επιλογή να πιέζουν ασυνείδητα το παιδί να μάθει να διαβάζει, χωρίς ουσιαστικά να είναι έτοιμο.

  • Η κατάχρηση επιβράβευσης ή όταν αυτή εστιάζεται στην ευφυία του παιδιού και όχι στην προσπάθεια δε λειτουργεί υποβοηθητικά στην κατάκτηση διάφορων δεξιοτήτων και γενικά στην εξέλιξη του παιδιού. Πολλές φορές μάλιστα έχει παρατηρηθεί πως τα παιδιά που έχουν λάβει κατ'επανάληψη αποθεωτικά σχόλια για την ευφυία τους είναι λιγότερο αποτελεσματικά στη ζωή τους.

  • Κάτι ακόμα που δεν ισχύει είναι πως όταν ένα παιδί ακούει από μικρή ηλικία κλασική ή άλλου είδους ποιοτική μουσική, είναι δεδομένο ότι θα γίνει πιο έξυπνο συγκριτικά με άλλα παιδάκια που έχουν άλλα ακούσματα. Ναι μεν η μουσική παιδεία προάγει διάφορες δεξιότητες, όμως δεν ενισχύει τη νοημοσύνη του ανθρώπου.