Όταν το παιδί ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα


Όλοι οι άνθρωποι διαφέρουν μεταξύ τους σε πολλούς τομείς, όμως υπάρχουν και κάποιοι που ξεχωρίζουν κατά πολύ από το μέσο όρο είτε με θετικό, είτε με αρνητικό τρόπο. Πάμε να δούμε τι συνεπάγεται αυτό στην καθημερινότητα και στη ζωή τους γενικότερα... 

  • Η έντονη διαφοροποίηση του παιδιού από την πλειονότητα των υπολοίπων δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη στην πράξη, ακόμα και αν είναι με θετικό πρόσημο. Το παιδί βγαίνει άθελά του από την ασφάλεια του συνόλου και στοχοποιείται με διάφορους τρόπους από τους συνομιλίκους του.
  • Επειδή ακριβώς νιώθει ανασφάλεια στο να ξεχωρίζει, προσπαθεί ασυνείδητα να ακολουθεί τις επιλογές των πολλών για να γίνει αρεστό. Κανένα παιδί δεν μπορεί να αντέξει τις διάφορες «ταμπέλες» που του αποδίδουν με κυνισμό τα άλλα παιδάκια.
  • Γι'αυτό λοιπόν θα πρέπει να λαμβάνει στήριξη από εσάς και τόνωση της αυτοπεποίθησής του για να μη νιώθει άβολα αν διαφοροποιείται αρνητικά από το μέσο όρο και όμορφα όταν ξεχωρίζει με θετικό τρόπο. Και στις δύο περιπτώσεις, δεν έχει να ντρέπεται για κάτι και αυτό πρέπει να γίνει σαφές στο μυαλουδάκι του!
  • Όταν εκδηλώνει προβληματισμό ή απογοήτευση για τη διαφορετικότητά του, δώστε του να καταλάβει ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν προτερήματα και ελαττώματα, τα οποία πρέπει να δεχτούμε εφ΄όσον δεν επιδέχονται αλλαγής.