Γιατί το παιδί κάνει συνεχώς ζημιές στο σπίτι;

Είναι κάτι που συμβαίνει σε όλα τα σπίτια ανεξαιρέτως, απλά διαφέρει ο βαθμός και η συχνότητα. Άραγε οι ζημιές που κάνει το παιδί είναι τυχαία γεγονότα ή κρύβουν κάτι περισσότερο; 

  • Ο βασικός λόγος έχει να κάνει με το ότι εξερευνά τον κόσμο γύρω του. Κάτι θα του κινήσει την προσοχή που δε θα το φτάνει καλά και θα το τραβήξει προς το μέρος του ή θα του γλιστρήσει από τα χέρια και η ζημιά έγινε. 
  • Προέκταση του παραπάνω είναι η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων του, είτε αυτό έχει να κάνει με αντικειμενικές, είτε με λάθος υπολογισμούς της στιγμής. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο!
  • Θα υπάρξουν περιπτώσεις που το παιδί θα αντιδράσει σε κάτι που μπορεί να του πείτε και να μην του αρέσει, κάνοντας μια ζημιά σκόπιμα. Μπορεί, λόγου χάρη, να κρατάει ένα παιχνίδι όταν του ζητήσετε να πάει για ύπνο και από τα νεύρα του να το πετάξει κάτω με δύναμη και να το σπάσει.
  • Ορισμένες ζημιές γίνονται άθελά του, όπως το να παρασύρει κάτι στο διάβα του όπως περνάει ή να κουνήσει ένα έπιπλο που έχει κάποιο αντικείμενο πάνω του.
  • Τέλος, το παιδί μπορεί μέσα από τις διάφορες ζημιές που κάνει κατά καιρούς να επιζητά την προσοχή σας, έστω και με λάθος τρόπο. Ενδέχεται δηλαδή να νιώθει γενικά παραμελημένο ή να έχετε αρκετή ώρα να του δώσετε σημασία και να σπάσει ή να λεκιάσει κάτι για να ασχοληθείτε.