5 λόγοι που πρέπει να δείχνετε μεγαλοψυχία με το παιδί

Δεδομένα το παιδί σας θα κάνει πολλά λάθη και γενικά θα δίνει λαβές για να το επιπλήξετε. Το θέμα όμως είναι να μπορείτε να το συγχωρείτε, να δίνετε τόπο στην οργή και γενικά να του φέρεστε με μεγαλοψυχία για μια σειρά από λόγους... 

  • Ο πρώτος και κύριος λόγος που πρέπει να επιδεικνύετε μεγαλοψυχία με το παιδί είναι αυτό που αναφέραμε στην εισαγωγή του άρθρου: ότι δεδομένα θα κάνει λάθη λόγω ηλικίας, άρα και απειρίας από τη ζωή, οπότε είναι παράλογο να έχετε υπερβολικές απαιτήσεις από εκείνο.

  • Το παιδί έχει ανάγκη να νιώθει ελεύθερο και να έχει ένα στοιχειώδη έλεγχο στη ζωή του, χωρίς να φοβάται ότι θα το τιμωρήσετε ή θα το κάνετε να νιώσει άσχημα για επιλογές που θα κάνει και δε σας βρίσκουν σύμφωνους. 

  • Κανένας γονιός δε θέλει το παιδί του να δημιουργήσει το πρότυπο του γονιού-τιμωρού, αλλά να έχουν δυνατή και ουσιώδη σχέση και να αντιμετωπίζουν σα μια γροθιά λάθη, προβλήματα και προβληματισμούς του.

  • Όσο περισσότερο μεγαλόψυχοι είσαστε μαζί του, τόσο λιγότερες ανασφάλειες και φοβίες θα αποκτήσει μεγαλώνοντας. Θα μάθει να πιστεύει στον εαυτό του, να παίρνει ελεγχόμενο ρίσκο όπου κρίνει αναγκαίο και θα έχει κάνει ξεκάθαρο στο μυαλό του ότι, όχι μόνο τα λάθη είναι στο πρόγραμμα, αλλά και ότι μέσα από αυτά αποκτά εμπειρίες.

  • Τέλος, αν το παιδί βλέπει ότι πασχίζετε να του προσφέρετε ό,τιι περισσότερο μπορείτε για να είναι ευτυχισμένο-και δεν αναφερόμαστε μόνο σε υλικά αγαθά-θα μάθει να νοιάζεται για τον πλησίον του και αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες να γίνει δοτικό. Όχι και μικρό πράγμα, δε νομίζετε;