Όταν το παιδί έχει άλλο πρόσωπο εντός και εκτός σπιτιού


Το τελευταίο διάστημα παρατηρείτε ότι το παιδί σας προσπαθεί να φέρεται όπως πρέπει εκτός σπιτιού και όταν είναι εντός, να βγάζει με συνέπεια τον κακό του εαυτό. Ήρθε λοιπόν η ώρα να ψάξετε τους λόγους και να αναλάβετε δράση:

  • Σε γενικές γραμμές, το πιο πιθανό είναι ότι η συγκεκριμένη διαφορά στη συμπεριφορά του εντός κι εκτός σπιτιού οφείλεται στη δική σας αντιμετώπιση προς το πρόσωπό του. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχει να κάνει και με άλλες συγκυρίες.
  • Το παιδί ενδέχεται να νιώθει ότι το πιέζετε ή δεν το καταλαβαίνετε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σας φέρεται άσχημα και σε τρίτους να είναι θετικά διακείμενο.
  • Μήπως επίσης δεν το αφήνετε να είναι ο εαυτός του, να κάνει λάθη και να μάθει από αυτά, παρά απαιτείτε να είναι πάντα ευγενικό και γλυκομίλητο; Και μήπως οι φίλοι του, για παράδειγμα, του επιτρέπουν να είναι ο εαυτός του και αυτό το εκτιμά;
  • Από εκεί και πέρα, μπορεί να το μαλώνετε συχνά και για ασήμαντους λόγους, κάτι που δημιουργεί δυσφορία και αρνητικά συναισθήματα στο παιδί. Αντίστοιχα, προφανώς και κάποια τρίτα πρόσωπα που έχει επιλέξει να έχει στη ζωή του, δεν το επιπλήττουν με την ίδια συχνότητα και ευκολία. 
  • Τέλος, μπορεί απλά το παιδί να διανύει μια δύσκολη/αγχωτική περίοδο και απλά εκτός σπιτιού να ξεσπά με δημιουργικό τρόπο. Θα ήταν λοιπόν καλή ιδέα να κάνετε μια συζήτηση μαζί του για να διαπιστώσετε τι συμβαίνει και να το διαβεβαιώσετε ότι θα το αντιμετωπίσετε μαζί.