Η ενσυναίσθηση προσφέρει λύσεις!

Ενσυναίσθηση είναι η προσπάθεια που πρέπει να κάνετε για να μπείτε στη θέση του παιδιού, προκειμένου να δείτε τα πράγματα από τη δική του σκοπιά και έτσι να αντιληφθείτε πλήρως τι συμβαίνει κάθε φορά. Πάμε να δούμε πώς μπορείτε να το καταφέρετε:

  • Μέσω της ενσυναίσθησης, μπαίνετε όπως λέμε στα παπούτσια του παιδιού και κατανοείτε σε βάθος τα συναισθήματα και τις σκέψεις του. Αυτή είναι μια έμπρακτη απόδειξη της αγάπης σας και της επιθυμίας σας να το βοηθήσετε πραγματικά.

  • Αντίθετα, χωρίς ενσυναίσθηση ο γονιός μένει σε μια επιφανειακή αντιμετώπιση των προβληματισμών του παιδιού, κάτι που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εύρεση μη ικανοποιητικής λύσης. Για να το πούμε με απλά λόγια, όταν δεν μπαίνει στη θέση του παιδιού, δύσκολα θα δείξει τη στάση που απαιτείται κατά περίπτωση.

  • Μέσω της δικής σας στάσης, περνάτε στο παιδί το μήνυμα ότι πρέπει να συμπάσχουμε με ανθρώπους που νοιαζόμαστε και να αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο ζήλο έναν προβληματισμό του σα να ήταν δικός μας. Του διδάσκετε δηλαδή την αξία του αλτρουισμού και της ουσιαστικής στήριξης στο συνάνθρωπο.

  • Το παιδί είναι σε μια ηλικία που δεν μπορεί να αναγνωρίσει ή να παραδεχτεί ορισμένα συναισθήματα, ιδιαίτερα αν αυτά είναι αρνητικά. Με την ενσυναίσθηση το βοηθάτε να το κάνει και εν συνεχεία να τα διαχειρίζεται όπως πρέπει.

  • Επιπλέον, αποφεύγετε την κριτική στο παιδί, αφού ακόμα κι αν διαφωνείτε με όσα λέει ή νιώθει, τα σέβεστε απόλυτα και απλά επικεντρώνεστε στην ουσία του πράγματος, που είναι η διαχείριση.