Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί είναι ανικανοποίητο

Δεν είναι δύσκολο για έναν γονιό να καταλάβει πότε το παιδί του είναι ευτυχισμένο και πότε έχει το αίσθημα του ανικανοποίητου για οποιονδήποτε λόγο.

Το θέμα είναι να ξέρετε ποιες είναι οι ενδείξεις που καταδεικνύουν το τελευταίο:

Αρχικά, θα παρατηρήσετε ότι το παιδί σας τη συγκεκριμένη περίοδο είναι πολύ συχνά «βυθισμένο» στις σκέψεις του.

Εκεί δηλαδή που σας έχει συνηθίσει να είναι ανέμελο και κεφάτο, ξαφνικά διανύει περίοδο προβληματισμού.

Αν διαπιστώσετε κάτι τέτοιο, φροντίστε να διαπιστώσετε αν νιώθει ανικανοποίητο από κάτι που θεωρεί ότι του λείπει ή απλά είναι κακοδιάθετο.

Μήπως το παιδί σας είναι ανεξήγητα νευρικό και κάνει πολύ πιο συχνά ξεσπάσματα, συγκριτικά με αυτό που σας έχει συνηθίσει;

Αν η απάντηση είναι καταφατική, τότε δεν έχετε παρά να κάνετε μια κουβέντα μαζί του για να καταλάβετε τι το απασχολεί.

Όλα τα παιδάκια γκρινιάζουν, όμως κάποιες φορές το κάνουν πιο συχνά για συγκεκριμένα πράγματα. Για παράδειγμα, ότι δεν τους αρέσουν τα ρούχα τους, ότι δεν έχουν αρκετά παιχνίδια, παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά δεν ισχύει τίποτα από αυτά.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι φανερό ότι έχουν τάσεις αχαριστίας και αισθάνονται ανικανοποίητα. Μην αφήσετε τέτοιες αντιλήψεις να «ριζώσουν» μέσα τους!

Από την άλλη μεριά, όταν του κάνετε δωράκια, δεν ενθουσιάζεται, εκτός κι αν είναι κάτι από εκείνα τα πανάκριβα που σας έχει ζητήσει επίμονα άλλες φορές.

Αντί να νιώθει τυχερό που μπορεί να έχει όλα τα καλά και μάλιστα αυτή την εποχή, δείχνει παροιμιώδη αχαριστία.

Τέλος, σπάνια έως ποτέ δε λέει ευχαριστώ όταν κάποιος κάνει μια όμορφη χειρονομία για εκείνο. Σα να το θεωρεί κάτι αυτονόητο ή σα να μην του λέει κάτι.

Βοηθήστε λοιπόν το μικρό σας να δείχνει ευγνωμοσύνη ή έστω στοιχειώδη ευγένεια σε ανάλογες περιπτώσεις.