Πώς θα μάθει το παιδί τα χρώματα



Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία καλό είναι να ξεκινήσει περί τα 3 χρόνια ζωής του παιδιού σας, αφού νωρίτερα δύσκολα θα βγει κάτι. Το mother.gr προτείνει κάποιους έξυπνους τρόπους για να βοηθήσετε το μικρό σας να μάθει κάποια βασικά χρώματα:

  • Η εκπαίδευση του παιδιού θα αρχίσει από το σπίτι και ειδικά από το δωμάτιό του, το οποίο κατά κανόνα οι γονείς φροντίζουν να έχει αρκετά χρώματα. Ανά περιόδους θα ήταν χρήσιμο να του δείχνετε, για παράδειγμα, τον τοίχο ή την κουρτίνα και να του λέτε τι χρώμα είναι. Προσέξτε όμως να ξεκινήσετε από τα βασικά χρώματα και όχι από περίεργες αποχρώσεις που και να θέλει είναι πρακτικά αδύνατο να μάθει σε αυτή την ηλικία.
  • Αγοράστε του βιβλία ή παραμύθια με πολλά χρώματα που θα βοηθήσουν σε αυτό το κομμάτι. Όπως λοιπόν το ξεφυλλίζει, μπορείτε να ονοματίσετε το χρώμα ενός δέντρου ή ενός ζώου και να του ζητήσετε να το επαναλάβει. Όταν το πει σωστά, επιβραβεύστε το και μετά κάποιο διάστημα ρωτήστε το να σας πει τι χρώμα είναι ένα από αυτά που έχει διδαχθεί.
  • Ρωτήστε το παιδί ποιος είναι ο αγαπημένος του μαρκαδόρος και πείτε του το χρώμα του για να αρχίσει να συσχετίζει το αντικείμενο με το χρώμα. Ακολουθήστε την ίδια μέθοδο και με τους υπόλοιπους μαρκαδόρους που χρησιμοποιεί για να ζωγραφίζει.
  • Μια ακόμα έξυπνη ιδέα για να μάθετε στο παιδί σας τα χρώματα είναι να φτιάξετε διάφορες χρωματιστές κατασκευές από χαρτόνι που θα χρησιμεύσουν αποκλειστικά για την εκμάθηση των χρωμάτων.
  • Τέλος, όταν πηγαίνετε βόλτα στην παιδική χαρά ή σε άλλα μέρη με πολλά χρώματα, μη χάνετε ευκαιρία να δείχνετε πράγματα που βρίσκονται γύρω σας και να λέτε στο παιδί τι χρώμα είναι. Όσο πιο συχνά βλέπει κάποια αντικείμενα το παιδί ή όσο πιο πολύ του κινούν την περιέργεια για οποιονδήποτε λόγο, τόσο πιο εύκολα θα μάθει τα χρώματα και θα μπορεί να τα αναγνωρίζει και αλλού.