Τα οφέλη των επιτραπέζιων παιχνιδιών στην προσχολική ηλικία



Γράφει ο Νικόλαος Ταμπουρέας, εκπαιδευτικός


Τα επιτραπέζια παιχνίδια της προσχολικής ηλικίας αποτελούν ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο για την ψυχαγωγία και τη διασκέδαση των παιδιών. Και αυτό γιατί συνδυάζουν αρμονικά και συνδέουν διαφορετικά γνωστικά πεδία όπως η γλώσσα, τα μαθηματικά, το φυσικό περιβάλλον, οι ανθρώπινες σχέσεις, η υγιεινή διατροφή, το διάστημα κ.α.

Οι κατηγορίες αυτές βοηθούν δυναμικά τα παιδιά να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους, να επικοινωνήσουν, να κοινωνικοποιηθούν, να δημιουργήσουν στρατηγικές, να ενεργοποιήσουν την παραγωγική τους φαντασία, να αποκτήσουν αισιοδοξία και να γίνουν ενεργά και κριτικά πρόσωπα της κοινωνίας μας.

Τα επιτραπέζια παιχνίδια, επίσης, έχουν κανόνες και η τήρησή τους από τα παιδιά τα κάνει πιο υπεύθυνα, συνεπή και με εγρήγορσή στις σκέψεις και τις πράξεις τους. Επιπρόσθετα,η λογική, η εξήγηση και οι αιτιώδεις σχέσεις στο παίξιμο των παιχνιδιών αυτών, μεγιστοποιούν τις γνωστικές εκείνες ζυμώσεις, που θα ενισχύσουν την μετέπειτα απόδοση των παιδιών στο σχολείο!


Παραδείγματα τέτοιων παιχνιδιών περιλαμβάνει η σειρά "Νησάκια της γνώσης", της εταιρείας Δεσύλλας. Εκεί ο γονιός θα βρει ανα θεματικές περιοχές παιχνίδια που προσφέρουν όλα τα παραπάνω ερεθίσματα! Αυτά έχουν να δώσουν παρα πολλά στα παιδιά αλλά και στους γονείς που θα επενδύσουν τον χρόνο τους για την αγάπη τους στα παιδιά και την έμπρακτη προετοιμασία τους για την ζωή!

Ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών είναι υψηλής αξίας και σημασίας και θα πρέπει να αξιοποιείται με ποιοτικά ερεθίσματα όπως τα επιτραπέζια παιχνίδια!