Τι να κάνετε όταν το παιδί σας χτυπάει


Είναι μια συνήθεια που έχουν κάποια παιδάκια, η οποία όμως πρέπει να εκλείψει για προφανείς λόγους. Το mother.gr σας δίνει συμβουλές για να σταματήσει το παιδί σας να σας χτυπάει:

  • Αρχικά παρατηρήστε αν το παιδί σας είναι επιθετικό γενικά ή μόνο μαζί σας. Αν ισχύει το πρώτο σενάριο, αυτό δε σημαίνει ότι όλα είναι καλώς καμωμένα, απλά στη δεύτερη περίπτωση σημαίνει ότι του το βγάζετε εσείς και πρέπει να βρείτε το λόγο.
  • Ό,τι κι αν ισχύει από τα παραπάνω, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να το αντιμετωπίσετε με χιούμορ. Πρόκειται για μια κακή συνήθεια από την οποία είναι απαραίτητο να απαλλαγεί το μικρό σας το συντομότερο, οπότε αν καταλάβει ότι γελάτε όταν φέρεται έτσι, η συγκεκριμένη ανατροφοδότηση θα του δώσει το έναυσμα να συνεχίσει.
  • Συζητήστε με το παιδί και προσπαθήστε να καταλάβετε τι ακριβώς το εξοργίζει και φέρεται έτσι. Ενδεχομένως να χρειαστούν επανειλημμένες συζητήσεις για να προσεγγίσετε την αλήθεια, οπότε «οπλιστείτε» με υπομονή.
  • Αν είναι μια πιεσμένη περίοδος για το παιδί και απλά έτσι ξεσπάει την ένταση που νιώθει, παροτρύνετέ το να βρει πιο δόκιμους τρόπους να ξεσπάσει και σίγουρα σε αυτούς δε συγκαταλέγεται η άσκηση βίας σε αγαπημένα του πρόσωπα..
  • Όσο λάθος κι αν είναι μια τέτοια συμπεριφορά (που είναι), μην κάνετε το παιδί να νιώσει άσχημα με τα λεγόμενά σας. Δείξτε κατανόηση στα συναισθήματά του και δώστε του να καταλάβει ότι θα είσαστε δίπλα του να το βοηθήσετε να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά τις κακές σκέψεις.
  • Τέλος, μην παραλείψετε να επιβραβεύσετε το παιδί σας αν κάνει βήματα προόδου. Είναι πολύ σημαντικό για την ψυχολογία του να έχει θετική ανατροφοδότηση από εσάς για να συνεχίσει να προσπαθεί με τον ίδιο ζήλο.