Πώς θα διαχειριστείτε τις ενοχές σας απέναντι στο παιδί


Μπορεί να νιώσετε ότι δεν τα κάνετε όλα σωστά ή ότι είσαστε ανεπαρκείς ως γονείς, με αποτέλεσμα να νιώθετε ενοχές. Το mother.gr προτείνει τρόπους να τις διαχειριστείτε αποτελεσματικά και να συνεχίσετε να δίνετε τον καλύτερό σας εαυτό:

  • Είναι αλήθεια ότι δεν είσαστε τέλειοι γονείς, γιατί απλά δεν υπάρχουν τέτοιοι. Όλοι οι γονείς κάνουν λάθη, απλά φροντίστε να μην είναι σε βασικά κομμάτια της ανατροφής και έχουν μη αναστρέψιμες συνέπειες στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού σας.
  • Φροντίστε πάντα να δίνετε τον καλύτερο εαυτό σας σε ό,τι αφορά το παιδί, χωρίς να νιώθετε ενοχές όταν χρειαστεί να του χαλάσετε κάποιο χατίρι. Μπορεί να είναι έως και ανακουφιστικό να του λέτε σε όλα «ναι», όμως αυτή η στάση σας μόνο καλό δε θα του κάνει!
  • Αν έρθει η ώρα να αποκτήσετε δεύτερο, τρίτο κτλ παιδί, αποδεχθείτε πως είναι λογικό να αξιοποιήσετε κάποια από τα ρούχα και τα παιχνίδια από το/τα μεγαλύτερο/α παιδί/ά. Δεν κάνετε κάτι λάθος, έτσι γίνεται σε πολλές οικογένειες και δε σημαίνει ότι κάνετε διακρίσεις.
  • Αν η οικονομική σας επιφάνεια δε σας παρέχει τη δυνατότητα να προσφέρετε στο παιδί όσα υλικά αγαθά θα θέλατε, αναλογιστείτε ότι το πιο βασικό είναι να του δίνετε απλόχερα αγάπη, στοργή και να πασχίζετε να το μεγαλώσετε σωστά.  Δε λέμε ότι το παιδί θα συμβιβαστεί με αυτή την πραγματικότητα, όμως κάπως έτσι πρέπει να το έχετε στο μυαλό σας για να μη «βασανίζεστε» από ενοχές.
  • Κάποια πράγματα, όπως λόγου χάρη ο αποχωρισμός για το σχολείο ή εξαιτίας υποχρεώσεων που έχετε εκτός σπιτιού οι οποίες σας αναγκάζουν να αφήσετε το παιδί στους παππούδες, είναι μέσα στο πρόγραμμα. Μπορεί να σας αγχώνει ή να σας δυσαρεστεί, ιδιαίτερα όταν γίνει για πρώτη φορά, όμως μην το κάνετε αυτό στον εαυτό σας για φυσιολογικές καταστάσεις.
  • Τέλος, ακόμα και σε περιπτώσεις που όντως κάνετε λάθη, προσπαθήστε να βρείτε λύσεις, αφού ελάχιστα πράγματα δεν μπορούν να διορθωθούν. Το να «αυτομαστιγώνεστε» και τελικά να μένετε αδρανείς δεν έχει κάποια πρακτική αξία...