Πώς θα βοηθήσετε τα αδέρφια να είναι αγαπημένα


Είτε είναι κοντά ηλικιακά, είτε όχι, χρειάζεται συστηματική προσπάθεια από μέρους σας ώστε να είναι αγαπημένα τα παιδιά σας μεταξύ τους. Πάμε να δούμε πώς μπορείτε να ενισχύσετε το δέσιμό τους…

  • Φερθείτε στο καθένα με τον ίδιο τρόπο, χωρίς δηλαδή να κάνετε διακρίσεις ή να δίνετε την εντύπωση ότι αγαπάτε περισσότερο το ένα από το άλλο. Όπως και να έχει, είναι και τα δυο παιδιά σας και έχουν ανάγκη από ισάξια φροντίδα, προσαρμοσμένη βέβαια στην ηλικία και τα διαφορετικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του καθενός.
  • Μην παίρνετε το μέρος του ενός ή του άλλου όταν τσακώνονται. Το ζητούμενο είναι να λήξει η ένταση με ορθολογικό τρόπο και να βοηθήσετε τα αδέρφια να μονιάσουν, όχι να ρίξετε άθελά σας λάδι στη φωτιά.
  • Αντιμετωπίστε αποτελεσματικά τυχόν φαινόμενα ζήλιας που θα παρατηρήσετε να υπάρχουν στις μεταξύ τους σχέσεις. Δώστε τους να καταλάβουν ότι είναι παντελώς λανθασμένη μια τέτοια αντίληψη και πως πρέπει να αγαπούν και να προσέχουν το ένα το άλλο κατά το δυνατόν περισσότερο.
  • Αποφύγετε με κάθε τρόπο να λέτε συστηματικά υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς στο ένα σας παιδί και αποθεωτικούς στο άλλο, ακόμα κι αν αντικειμενικά οι δυνατότητές τους απέχουν κατά πολύ. Για την ακρίβεια, αποφύγετε σε κάθε περίπτωση τους αρνητικούς χαρακτηρισμούς, μιας και στιγματίζουν το παιδί και του δημιουργούν κόμπλεξ κατωτερότητας.
  • Εκτός από τις κοινές δραστηριότητες που εκ των πραγμάτων κάνει όλη η οικογένεια μαζί ή έστω ο ένας γονιός και με τα δυο παιδιά, φροντίστε να αφιερώνετε χρόνο ξεχωριστά σε κάθε παιδί με ασχολίες που είναι της αρεσκείας του.