Πώς αποφεύγουν τα παιδιά να πάνε για ύπνο


Απίθανες δικαιολογίες και άκρως ευφάνταστες ατάκες είναι οι συνηθισμένοι τρόποι που προσπαθούν τα παιδιά να σας μεταπείσουν για να μην πάνε για ύπνο ή έστω να κερδίσουν χρόνο. Το mother.gr συγκέντρωσε και καταγράφει μερικές από αυτές…

«Τα μεγάλα παιδιά δεν πάνε τόσο νωρίς για ύπνο!»

Το παιδί σας, ως άλλος στατιστικολόγος, γνωρίζει πολύ καλά τι γίνεται σε άλλα σπίτια και εκφράζεται με απόλυτη βεβαιότητα. Αφήστε που αντιμετωπίζει αυτοβούλως τον εαυτό του ως μεγαλύτερο ηλικιακά από αυτό που πραγματικά είναι, άρα νομοτελειακά ότι είναι σε θέση να παίρνει τέτοιου είδους αποφάσεις.

«Υπάρχει ένα τέρας κάτω από το κρεβάτι μου/στην ντουλάπα μου!»

Κλασική δικαιολογία που επικαλούνται ορισμένα παιδάκια όταν πέφτουν στο κρεβάτι για να σας κρατήσουν λίγο ακόμα μαζί τους, άρα να παρατείνουν λίγο ακόμα το χρόνο που θα μείνουν ξύπνια. Τη συγκεκριμένη φράση βέβαια δεν πρέπει να την περάσετε αψήφιστα ή απλά να γελάσετε, μιας και υποδηλώνει κάποιους φόβους του μικρού σας, τους οποίους πρέπει να βοηθήσετε να διαχειριστεί.

«Θέλω να δω λίγο ακόμα τηλεόραση!»

Πόσες, μα πόσες φορές δεν έχετε ακούσει τη συγκεκριμένη ατάκα; Στα παιδιά αρέσει απίστευτα πολύ η τηλεόραση, πόσο μάλλον όταν έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στο αγαπημένο τους πρόγραμμα και τον ύπνο. Μην υποκύψετε στις απαιτήσεις του, μήπως και αρχίσει σταδιακά να το πάρει απόφαση ότι το αίτημά του δεν έχει πιθανότητες υλοποίησης.

«Είσαι η χειρότερη μαμά στον κόσμο!»

Μια πολύ σκληρή κουβέντα, η οποία όμως τυχαίνει να ειπωθεί από κάποια παιδάκια. Μην την πάρετε προσωπικά, δεν την εννοεί, απλά είναι ένας άκομψος τρόπος να δείξει τη δυσαρέσκειά του που πρέπει να πάει άμεσα για ύπνο.

«Δεν είμαι κουρασμένος/η!»

Τι κι αν πριν λίγο τον/την πήρε ο ύπνος στον καναπέ, όταν του/της πείτε να πάει στο κρεβάτι αιφνιδίως δήθεν ξυπνάει. Μην μπείτε σε αντιδικία, απλά εξηγήστε του/της ότι είναι η ώρα που έχετε συμφωνήσει να πηγαίνει για ύπνο.