Οδηγός για εύκολο και ανώδυνο τοκετό


Αν αγωνιάτε για την ημέρα του τοκετού, ή φοβάστε ότι δεν θα αντέξετε τον πόνο δείτε 10 τρόπους που θα σας βοηθήσουν να έχετε έναν εύκολο και ανώδυνο τοκετό.

-Ασκηθείτε όσο μπορείτε γιατί οι γυναίκες που είναι γυμνασμένες και διατηρούνται σε φόρμα έχουν πιο σύντομους τοκετούς.

-Παρακολουθήστε μάθημα ανώδυνου τοκετού για να εξασκηθείτε στις μεθόδους χαλάρωσης και στις αναπνοές κατά τον τοκετό.

-Ζητήστε την υποστήριξη από τον σύντροφό σας
(ζητήστε π.χ. να είναι μέσα στην αίθουσα τοκετού) και από τη μαία.

-Αποσπάστε την προσοχή σας, κάνοντας βόλτες στο σπίτι ή ντους, καθώς ο τοκετός μπορεί να διαρκέσει 12 με 14 ώρες ειδικά για γυναίκες που γεννούν για πρώτη φορά.

-Επιλέξτε ένα ελαφρύ σνακ στα πρώτα στάδια του τοκετού για να διατηρήσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας.

-Καταναλώστε επαρκή ποσότητα υγρών. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνες ο διπλασιασμός της συχνότητας της χορήγησης υγρών ενδοφλέβια μπορεί να μειώσει τη διάρκεια του τοκετού για περισσότερο από ώρα.

-Ένα χλιαρό ντους είναι ιδανικό για να μειώσει τη δυσφορία που ενδεχομένως αισθάνεστε από τον πόνο και την ένταση.

-Ζητήστε από τον σύντροφό σας να σας κάνει μασάζ στον αυχένα ή στους ώμους και αργότερα χαμηλά στη μέση.

-Μην είστε διαρκώς ξαπλωμένη στην αρχή του τοκετού, γιατί αν παραμείνετε όρθια όσο γίνεται κατά τη διάρκεια του τοκετού, η βαρύτητα θα λειτουργήσει προς όφελός σας. Δοκιμάστε και άλλες στάσεις όπως να καθίσετε γονατιστή ή να οκλαδόν.

-Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συζητήστε με τον γιατρό σας ποιους τρόπους προτείνει για ανακούφιση από τον πόνο, για να είστε προετοιμασμένη. Αν βρίσκεστε στα τελευταία στάδια του τοκετού η επισκληρίδιος ένεση δεν θα παρατείνει τον τοκετό ούτε αποτελεί ένδειξη για καισαρική.

-Μάθετε πώς να αναπνέετε σωστά.
Οι οργανωμένες αναπνοές σας βοηθούν να είστε συγκεντρωμένη κατά τη διάρκεια των συσπάσεων και οι αργές αναπνοές ανάμεσα στους πόνους σας βοηθούν να χαλαρώσετε. 

Πηγή: www.altsantiri.gr