Πώς να βοηθήσω το παιδί μου στο διάβασμα;



Η έναρξη της σχολικής χρονιάς απέχει ελάχιστα και η αγωνία σας είναι στο κατακόρυφο. Δείτε παρακάτω 6 συμβουλές για να βοηθήσετε ένα «πρωτάκι» στο διάβασμά του τους επόμενους μήνες...


6 συμβουλές πώς να διαβάσετε ένα πρωτάκι

 

Μην αγχώνεστε!



Δεν υπάρχει άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη που να φοίτησε στην Α΄δημοτικου και να μην έμαθε να διαβάζει και να γράφει. Κάθε παιδί θέλει το χρόνο του. Μη το συγκρίνετε με τους συμμαθητές του. Όπως το κάθε παιδάκι περπάτησε και μίλησε σε διαφορετικό χρόνο από τα άλλα, έτσι θα αφομοιώσει και τις νέες γνώσεις.

 

Μη γράφετε εσείς τις εργασίες του!



Ή μην ζωγραφίζετε εσείς τη ζωγραφιά του. Ή μην κάθεστε από πάνω του να του λέτε τη σωστή απάντηση. Το παιδί δεν βαθμολογείται ούτε κρίνεται. Θα εξασκηθεί και θα μάθει. Είναι προτιμότερο να έρθει άγραφο και να ζητήσει από τη δασκάλα να του ξανά εξηγήσει κάτι που δεν κατάλαβε , παρά να είναι συμπληρωμένα από εσάς (κάτι που πάντα γίνεται αντιληπτό και ας μη σας το λέμε). Αφήστε το παιδί να αναπτύξει τις δεξιότητές του!


Μη σκίζετε «λάθος» σελίδες/σβήνετε τα λάθη του!



Φανταστείτε να πάτε στη δουλειά σας με ένα project που έχετε αναλάβει εδώ και μήνες, να το παραδώσετε στο διευθυντή σας και αυτός να το σκίσει λέγοντας σας: "Πώς είναι έτσι; Όλα λάθος τα έχεις κάνει!". Αν εσάς σας φαντάζει άκαρδο και σκληρό, σκεφτείτε ένα εξάχρονο παιδί που μόλις σταμάτησε το συνεχές παιχνίδι και αποκτά τις πρώτες υποχρεώσεις του. Τα γράμματα θα βελτιωθούν με τον καιρό και την εξάσκηση.


Να ακολουθείτε μια συγκεκριμένη ρουτίνα



Αυτό είναι κάτι που διαφέρει σε κάθε παιδί. Ο γιος μου χρειάζεται απαραίτητα ένα διάλειμμα για ξεκούραση, αλλά ξέρει πως "5 η ώρα διαβάζουμε". Η τηλεόραση κλείνει, κάθεται στο γραφείο του και η μαμά υπάρχει μόνο εάν υπάρξει κάποια απορία και όχι καθ' όλη τη διάρκεια.


Κάποια παιδάκια βολεύονται να διαβάζουν απευθείας μετά το σχόλασμα. Εσείς και το παιδί σας ξέρετε τους ρυθμούς σας. Απλά πρέπει να υπάρχει σταθερότητα και ηρεμία.


Παίξτε με μαγνητάκια ψυγείου



Η τάξη μου και το ψυγείο μου στο σπίτι, είναι γεμάτα με μαγνητάκια αριθμών και γραμμάτων. Αντί να γράφει το παιδί την ορθογραφία του σε χαρτί ξανά και ξανά, δώστε του τα μαγνητάκια που χρειάζεται ώστε να φτιάξει μόνο του την προτασούλα στο ψυγείο. Έτσι θα αποφορτιστεί και θα παίξει, διαβάζοντας!


Σαν τι μοιάζει;


Επειδή στα πρωτάκια, δεν μπορεί να εξηγηθεί η ορθογραφία με γραμματικούς κανόνες, προσπαθήστε (σε περίπτωση που δυσκολεύεται να απομνημονεύσει) να φτιάχνετε μια εικόνα για κάθε λέξη. Για παράδειγμα η λέξη βυθός έχει υ που μοιάζει με λεκάνη/ βυθό/ βάζο και μέσα κολυμπούν ψαράκια. Η λέξη σκύλος  έχει υ, σαν τη γλώσσα του σκύλου. Η καμήλα έχει η διότι έχει και αυτό καμπούρα.... Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει και παίξτε με το παιδί σας!


Η πρώτη Δημοτικού είναι μια συγκλονιστική χρονιά για το παιδάκι σας, αλλά και για σας. Γεμίστε τη παιχνίδι, χαλαρώστε και όλα θα πάρουν τη σειρά τους! Καλή σχολική χρονιά!


Πηγή: www.ediva.gr