Πώς θα προσαρμοστεί το παιδί σε νέο σχολικό περιβάλλον


Απέχουμε λίγες εβδομάδες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Αν για κάποιους λόγους το παιδί σας πρέπει να αλλάξει σχολικό περιβάλλον, να είσαστε σίγουροι ότι θα χρειαστεί τη βοήθειά σας, ιδιαίτερα το πρώτο διάστημα...

  • Το σίγουρο είναι ότι το παιδί νιώθει περίεργα και συνήθως αντιμετωπίζει με αρνητισμό τη συγκεκριμένη μετάβαση. Ο δικός σας ρόλος είναι να το βοηθήσετε να εγκλιματιστεί το συντομότερο δυνατόν στα νέα δεδομένα.
  • Το παιδί από τη μια χαίρεται που μεγαλώνει, όμως από την άλλη νιώθει ανασφάλεια που θα βρεθεί σε άγνωστο περιβάλλον και που βέβαια αποχωρίζεται τους φίλους που έκανε στο προηγούμενο σχολείο. Ένα από τα βασικά σημεία που πρέπει να το βοηθήσετε λοιπόν είναι ακριβώς αυτό: να του δώσετε να καταλάβει ότι και στο νέο σχολείο θα κάνει παρέες και, αν η απόσταση το επιτρέπει, να κανονίζετε συναντήσεις και με τους παλιούς του φίλους.
  • Ακόμα κι αν είναι προφανείς, εξηγήστε στο παιδί τους λόγους που αναγκαστήκατε να το πάτε σε άλλο σχολείο, διαβεβαιώνοντάς το ότι η συγκεκριμένη απόφαση έγινε με γνώμονα το δικό του καλό. Μην περιμένετε να το αποδεχθεί άμεσα, οπότε «δουλέψτε» το με συνέπεια και αργά ή γρήγορα θα γίνει.
  • Επειδή τα παιδιά δεν μπορούν να διαχειριστούν ταυτόχρονα πολλές και μεγάλες αλλαγές, φροντίστε η ρουτίνα στο σπίτι να μην αλλάξει, έτσι ώστε να γίνει λίγο πιο εύκολη η προσαρμογή του στο σχολείο.
  • Να έχετε στο μυαλό σας ότι όσο πιο εσωστρεφές είναι το παιδί σας, τόσο πιο δύσκολη θα του φανεί η συγκεκριμένη αλλαγή και τόσο μεγαλύτερες προσπάθειες θα χρειαστεί να καταβάλετε για να δει με καλό μάτι τη νέα πραγματικότητα. Αντίθετα, όσο πιο εξωστρεφές είναι, τόσο πιο σύντομα θα προσαρμοστεί.
  • Τέλος, φροντίστε πριν αρχίσει η σχολική χρονιά, να δείξετε στο παιδί το νέο του σχολείο και, αν είναι εφικτό, να γνωρίσει και τη δασκάλα του. Μια πρώτη εξοικείωση θα λειτουργήσει ευεργετικά στην ψυχοσύνθεση του παιδιού.