Όταν το παιδί θέλει να τα κάνει όλα μόνο του

Υπάρχουν παιδάκια που, ενώ δεν μπορούν να κρατήσουν καλά-καλά το κουτάλι, επιμένουν να τρώνε ή που να ντύνονται μόνα τους, ακόμα κι αν ολοφάνερα δεν έχουν τις δεξιότητες γι’ αυτό. Αν λοιπόν έχετε κι εσείς ένα τέτοιο αποφασιστικό παιδάκι που βιάζεται να ανεξαρτητοποιηθεί, ας δούμε τι πρέπει να κάνετε:

Συνεχής επιτήρηση:
Φαίνεται πώς το μικρό σας περιμένει απλά και μόνο να γυρίσετε την πλάτη σας, για να προσπαθήσει να κάνει αυτό που του απαγορεύετε. Γι’ αυτό έχετε συνέχεια τα ματιά σας πάνω του και, όταν θέλετε να κάνετε κάτι, φροντίστε να είναι απασχολημένο με τα παιχνίδια του.

Πάνω από όλα η ασφάλεια:
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε καλύμματα για πρίζες, προστατευτικές γωνίες, ασφάλειες για τα ντουλάπια και τα συρτάρια και γενικά να «ασφαλίσετε» σοφά το σπίτι σας για να περιορίσετε τα ατυχήματα.

Υπομονή:
Σίγουρα δεν είναι εύκολο, όμως πρέπει να διατηρείτε την ψυχραιμία σας, ακόμα κι όταν το παιδί κάνει την εικοστή αποτυχημένη προσπάθεια να φορέσει τα παπούτσια του και ξεσπά σε κλάματα.

Διδάξτε του τις δεξιότητες:
Αντί να θυμώνετε που δεν τα καταφέρνει, προσπαθήστε να του διδάξετε το σωστό τρόπο να κάνει κάτι. Ιδανικά όχι τη στιγμή που προσπαθεί και είναι νευριασμένο, αλλά σε μια άλλη άσχετη ώρα.

Δείτε τη θετική πλευρά:
Μπορεί το πείσμα του παιδιού σας να σας τρελαίνει, όμως δείτε τη θετική πλευρά, ότι δηλαδή έχετε ένα δυνατό, αποφασιστικό παιδάκι που βάζει στόχους και δε σταματά μέχρι να τους πετύχει, πράγμα που είναι υπέροχο.