Πώς θα μάθει το παιδί να αποφασίζει σωστά



Σε αυτές τις ηλικίες δε θα κληθούν να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για σπουδαία προβλήματα, αλλά για απλά πράγματα της καθημερινότητας. Πάμε να δούμε τι πρέπει να κάνετε για να μπουν οι βάσεις να ακολουθεί σωστή συλλογιστική:

  • Το βασικότερο σε αυτές τις ηλικίες είναι να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα και ποιες οι εναλλακτικές. Αυτό όμως θα γίνει σταδιακά, οπότε μέχρι κάποια στιγμή θα πρέπει να του παρουσιάζετε εσείς τα δεδομένα.
  • Αυτό που αναφέραμε πιο πάνω με τις εναλλακτικές είναι πολύ σημαντικό, αφού το παιδί θα πρέπει να καταλάβει ότι ένα πρόβλημα έχει πολλές πιθανές λύσεις και δε θα πρέπει να εγκλωβίζει το μυαλό του.
  • Εναλλακτικά και για να μη θεωρεί το παιδί δεδομένη τη δική σας βοήθεια, μπορείτε κάποιες φορές να το ρωτάτε αν θεωρεί ότι πρέπει να πάρει απόφαση για κάτι και ποια είναι η σωστή, σύμφωνα με τη δική του οπτική. Φυσικά, καλό είναι να του δώσετε το ελεύθερο να κάνει ερωτήσεις για να βοηθήσετε τον τρόπο σκέψης του.
  • Δε θα πρέπει να ξεχνάτε επίσης να κάνετε συζήτηση για την επίλυση ή μη του προβλήματος με βάση την απόφαση που πήρε. Όχι μόνο για να καταλάβει αν ήταν η σωστή, αλλά για να το διδάξετε να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του σε περίπτωση που δεν προέκυψε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  • Τέλος, εκπαιδεύστε το παιδί στη διαδικασία λήψης αποφάσεων με υποθετικά παραδείγματα-προβλήματα. Με αυτόν τον τρόπο θα κατανοήσει πιο εύκολα όσα θέλετε να του πείτε, αφού θα έχει καθαρό μυαλό.