5 λάθη στην πειθαρχία του παιδιού

Επειδή η ανατροφή των παιδιών είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία, με πολλές προκλήσεις, οι περισσότεροι γονείς δεν αποφεύγουν κάποια μικρά ή μεγαλύτερη λάθη. Ας δούμε τα πιο συχνά από αυτά:

Μπερδεύουν την πειθαρχία με την τιμωρία: Η πειθαρχία έχει στόχο να μάθει στο παιδί να ξεχωρίζει το ίδιο το σωστό από το λάθος και να θέτει όρια στον εαυτό του. Αντίθετα η τιμωρία επικεντρώνεται μόνο στο λάθος, χωρίς στην πραγματικότητα να διορθώνει τη συμπεριφορά.

Χρησιμοποιούν τις ίδιες μεθόδους για όλα τα παιδιά: Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και ανάλογα θα πρέπει να πειθαρχείται. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γονείς πολλών παιδιών, που θεωρούν ότι επειδή η μια μέθοδος πέτυχε στο πρώτο παιδί, θα έχει αποτελέσματα και στα άλλα.

Δεν είναι συνεπείς: Για να πετύχει μια μέθοδος πειθαρχίας πρέπει οι γονείς να είναι συνεπείς και να μην υποκύπτουν στις γκρίνιες ή τα κλάματα του παιδιού. Είναι δεδομένο ότι το παιδί θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για να τη γλιτώσει και οι γονείς θα πρέπει να παραμένουν σταθεροί στις αποφάσεις τους.

Χάνουν την ψυχραιμία τους: Καμία μέθοδος πειθαρχίας δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα όταν θυμώνετε, φωνάζετε και γενικά δεν έχετε τον έλεγχο της κατάστασης. Μπορεί κάποιες στιγμές να είναι δύσκολο, όμως μόνο όταν είστε εσείς ήρεμοι μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να ηρεμήσει και να διορθώσει τη συμπεριφορά του.

Τιμωρούν τα παιδιά για φυσιολογικές συμπεριφορές: Πολλές φορές οι γονείς έχουν παράλογες απαιτήσεις από τα παιδιά τους και από αυτά που μπορούν να καταλάβουν ανάλογα με την ηλικία τους. Έτσι τα τιμωρούν απλά και μόνο γιατί φέρονται «σαν παιδιά», αγνοώντας ότι κάποιες συμπεριφορές είναι απόλυτα φυσιολογικές και αναμενόμενες για την ηλικία τους.