Μήπως το παιδί σας δεν έχει αυτοπεποίθηση;

Οι ενδείξεις "μιλούν" από μόνες τους, το θέμα είναι να τις αντιληφθείτε έγκαιρα και να βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του. Πάμε να δούμε με ποιους τρόπους δείχνει το μικρό σας την έλλειψη αυτοπεποίθησης:

Το παιδί σας δεν έχει αυτοπεποίθηση όταν…εκφράζεται με άδικο και υποτιμητικό τρόπο για τον εαυτό του ή την αξία του. Ενώ μπορεί δηλαδή στο σχολείο να τα πηγαίνει μια χαρά, να είναι αποδεκτό από τον περίγυρό του, όλοι να λένε τα καλύτερα για το χαρακτήρα του, εκείνο να θεωρεί ότι δεν τα πάει καλά πουθενά.

Tο παιδί σας δεν έχει αυτοπεποίθηση όταν…αποφεύγει επιμελώς να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία ή δυσανασχετεί όταν του ανατεθούν νέες αρμοδιότητες. Δεν το κάνει επειδή βαριέται, αλλά επειδή ασυνείδητα θεωρεί ότι δε θα τα καταφέρει.

Το παιδί σας δεν έχει αυτοπεποίθηση όταν…τα παρατάει στην πρώτη δυσκολία. Για να μη χάνει κάποιος το κουράγιο του εύκολα και να συνεχίζει την προσπάθεια, πρέπει να έχει μια στοιχειώδη αυτοπεποίθηση.

Το παιδί σας δεν έχει αυτοπεποίθηση όταν…όχι μόνο τα παρατάει εύκολα, αλλά το πιάνει εύκολα η απελπισία. Με απλά λόγια, θα ήταν λογικό να νιώθει άσχημα σε μια μεμονωμένη αποτυχία, όμως εκείνο αμφισβητεί στην ολότητά της τη γενικότερη αξία του με το παραμικρό.

Το παιδί σας δεν έχει αυτοπεποίθηση όταν...οι συγκρίσεις που κάνει στο μυαλό του είναι πάντα εις βάρος του. Όταν δηλαδή θεωρεί ότι τα άλλα παιδάκια είναι καλύτερα από εκείνο με οτιδήποτε καταπιάνονται.