Όταν το παιδί είναι το «αφεντικό» της οικογένειας


Θα έχετε παρατηρήσει ότι ορισμένα παιδιά είναι τόσο κακομαθημένα που καταλήγουν να φέρονται στους γονείς τους ως τους ανθρώπους που είναι υποχρεωμένοι σχεδόν να τα υπηρετούν. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

  • Ο πρώτος λόγος που το παιδί φέρεται ως μικρός...δυνάστης απέναντι στους γονείς του, ακόμα και δημόσια, έχει να κάνει με την έλλειψη ύπαρξης κανόνων συμπεριφοράς και πειθαρχίας. Και όταν οι γονείς δε βάζουν όρια στο παιδί, εκείνο νομοτελειακά θα ξεφύγει.
  • Ορισμένες φορές είναι τόσο μεγάλη η ανάγκη των γονιών να παρέχουν στο παιδί τα πάντα για να μεγαλώσει σωστά και να είναι ευτυχισμένο, που άθελά τους φτάνουν στο άλλο άκρο: να γίνονται έρμαιο στις επιθυμίες του.
  • Σε άλλες περιπτώσεις, είναι τα ενοχικά σύνδρομα των γονιών που οδηγούν το παιδί σε ασύδοτες συμπεριφορές. Επειδή, λόγω υποχρεώσεων, δεν έχουν τη δυνατότητα να περνούν όσο χρόνο πρέπει με το παιδί, θεωρούν ότι καλύπτουν το χαμένο έδαφος κάνοντάς του όλα τα χατίρια. Όταν καταλάβουν όμως πόσο κακό του κάνουν, ίσως είναι πολύ αργά…
  • Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όσο περισσότερο χώρο δώσετε στο παιδί, τόσο περισσότερο θα το εκμεταλλευτεί, χωρίς να το κάνει επίτηδες. Η κατάληξη θα είναι να νιώσετε απογοήτευση, συνειδητοποιώντας ότι το μικρό σας δείχνει έλλειψη σεβασμού προς το πρόσωπό σας.