Πώς θα μάθετε το παιδί να προσέχει όποιον μιλάει


Είναι σημαντικό στις ανθρώπινες σχέσεις να προσέχουμε κάποιον που μοιράζεται μαζί μας πράγματα, σκέψεις, προβληματισμούς. Με δεδομένο λοιπόν τον εγωκεντρισμό των παιδιών, πρέπει να διδάξετε το μικρό σας να επικεντρώνεται στα λεγόμενα ενός φίλου του:

  • Δώστε το καλό παράδειγμα στο παιδί σας. Πρώτοι εσείς δείξτε έμπρακτα ότι το ακούτε προσεκτικά και υπομονετικά όταν έχει να σας πει κάτι και δεν «ταξιδεύει» αλλού το μυαλό σας. Με άλλα λόγια, να «μπαίνετε» στα προβλήματά του και όχι να παίρνετε το ρόλο του παθητικού δέκτη.
  • Μάθετε στο παιδί να εστιάζει στα σημαντικά σημεία όσων λέει ο άλλος. Και επειδή είναι σε τέτοια ηλικία, καλό είναι να το κάνετε επικαλούμενοι απλά παραδείγματα.
  • Όταν κάποιος προσέχει τα λεγόμενα του συνομιλητή του, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστεί να κάνει διάφορες ερωτήσεις. Το θέμα είναι να μάθει το παιδί πότε μπορεί να διακόπτει και βέβαια να γίνεται αυθόρμητα.
  • Πείτε στο παιδί ότι δεν πρέπει να βιάζεται να βγάλει συμπεράσματα. Ακόμα κι αν θεωρήσει σε κάποιες περιπτώσεις ότι έπιασε το νόημα χωρίς ο άλλος να έχει ολοκληρώσει το συλλογισμό του, είναι χρήσιμο να μάθει να κάνει υπομονή για να μη χάσει κάποια σημαντική πληροφορία.
  • Αν το παιδί προσέχει το συνομιλητή του, είναι σίγουρο ότι κάτι από όσα λέει θα του προκαλέσει το ενδιαφέρον και μέσα από την αλληλεπίδραση θα προκύψει ένας ζωηρός διάλογος.
  • Τέλος, κάντε σαφές στο παιδί ότι καλός ακροατής δεν είναι εκείνος που παίρνει το ρόλο του άτυπου ψυχολόγου όλων. Με απλά λόγια, θα πρέπει να μάθει να ακούει τους ανθρώπους που συμπαθεί και αγαπάει και όχι να καταπιέζεται, ακούγοντας τον οποιονδήποτε από υποχρέωση.