Θέλεις κάτι; Διεκδίκησέ το!

Όλοι έχουμε δει κατά καιρούς γύρω μας ανθρώπους που συμβιβάζονται και δε διεκδικούν με αυταπάρνηση όσα αξίζουν να κατακτήσουν.

Επειδή είναι σίγουρο ότι δε θέλετε το παιδί σας να γίνει έτσι όταν μεγαλώσει, δείτε πώς θα βοηθηθεί να αποκτήσει σταδιακά αυτοεκτίμηση:

  • Επειδή το παιδί λόγω ηλικίας δεν μπορεί να αυτοπροσδιοριστεί, έχει ανάγκη από τη δική σας στήριξη. Δώστε στο παιδί να καταλάβει την αξία του και βρείτε τρόπους να το βοηθήσετε να αφήνει κατά μέρος το φόβο για να διεκδικήσει όσα του αναλογούν σε απλούς τομείς της καθημερινότητάς του.

  • Πολλούς «πόντους» στην αυτοεκτίμησή του θα κερδίσει το μικρό σας αν νιώθει αρεστό και αποδεκτό από τον περίγυρό του. Ότι δηλαδή υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται για το καλό του, είναι εκεί να ακούσουν τα «θέλω» του και να του πουν ένα «μπράβο» στην επιτυχία του. Έτσι θα νιώσει ότι πατάει καλύτερα στα πόδια του.

  • Από την άλλη, μπορεί να μην έχει μεγάλο βαθμό συνειδητότητας, όμως αντιλαμβάνεται πλήρως ότι γενικά καταφέρνει πράγματα ή αντίθετα ότι συνήθως αποτυγχάνει. Αν ανήκει στη δεύτερη κατηγορία, πρέπει να το διδάξετε να μη σταματάει την προσπάθεια και ότι αργά ή γρήγορα θα έχει πολλές επιτυχίες στη ζωή του.

  • Για να μεγαλώσετε ένα παιδί με αυτοεκτίμηση, ένα ακόμα στοιχείο που πρέπει να αποκτήσει στο είναι η αισιοδοξία. Ένα παιδί που βλέπει και καλά πράγματα μέσα από τις δυσκολίες και μάχεται επειδή πιστεύει σε ένα καλύτερο αύριο, είναι πολύ πιο εύκολο να αποκτήσει κάποια στιγμή και αυτοπεποίθηση. Άρα επενδύστε στην αισιοδοξία του μικρού σας από νωρίς!

  • Τέλος, όσο περισσότερο καταπιάνεται το παιδί σας με δραστηριότητες που απαιτούν συνεργασία με άλλα παιδάκια, τόσο καλύτερη εικόνα έχει για τον εαυτό του βλέποντας όσα πετυχαίνει για το συλλογικό καλό.