Είναι μια ώρα δύσκολη του χωρισμού η ώρα!

Περνάτε μια παρατεταμένη κρίση ως ζευγάρι και σκέφτεστε να πάρετε διαζύγιο; Επειδή δεν είναι απλή υπόθεση, ιδιαίτερα όταν έχετε παιδιά, καλό είναι να συνυπολογίσετε κάποια ζητήματα που σχετίζονται με τη μεγάλη αυτή απόφαση:

  • Μπορεί να παρατείνετε το διαζύγιο μέχρι να μεγαλώσουν τα παιδιά, όμως μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αντιλαμβάνονται το άσχημο κλίμα, ότι κάτι δεν πάει καλά μεταξύ σας.

  • Μη βιαστείτε να πάρετε τη μεγάλη απόφαση. Βεβαιωθείτε πρώτα με επίμονη προσπάθεια ότι το ποτάμι δε γυρίζει πίσω, αφού η επόμενη μέρα θα είναι εξόχως δύσκολη, ιδιαίτερα για τα παιδιά.

  • Με αυτό το δεδομένο, πρέπει να αποτελεί αδιαπραγμάτευτο στόχο σας να χωρίσετε πολιτισμένα με το σύντροφό σας και έτσι να το παρουσιάσετε στα παιδιά. Πρόκειται για μια ούτως ή άλλως στενάχωρη για εκείνα κατάσταση, τουλάχιστον να είναι όσο το λιγότερο φορτισμένη αρνητικά.

  • Μιλήστε τους για το διαζύγιο με τρόπο συμβατό με την ηλικία τους, χωρίς πολλές λεπτομέρειες και μην παραλείψετε να τους τονίσετε ότι μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη δεν πρόκειται να τα αγαπάτε λιγότερο. Ήταν είναι και θα είναι η πρώτη σας προτεραιότητα!

  • Από εκεί και πέρα, είναι απαραίτητο να έχετε οργανώσει με κάθε λεπτομέρεια την επόμενη μέρα, τη νέα πραγματικότητα για την οικογένεια, ώστε να εγκλιματιστούν άπαντες όσο πιο ομαλά γίνεται. Πολύ μεγάλη προσοχή στα θέματα που αφορούν άμεσα ή έμμεσα τα παιδιά.

  • Αν τυχόν διαπιστώσετε ενοχικά σύνδρομα στα παιδιά, σα να θεωρούν δηλαδή εκείνα υπεύθυνα για το χωρισμό σας, δείξτε τους με κάθε τρόπο ότι δεν ισχύει σε καμία περίπτωση.

  • Δώστε και οι δυο σας στα παιδιά το ελεύθερο να εξωτερικεύσουν σκέψεις και συναισθήματα, όποτε και όσες φορές το θελήσουν. Αν βέβαια διαπιστώσετε συχνές εκρήξεις θυμού ή άλλες ακραίες αντιδράσεις, ζητήστε τη γνώμη ειδικού.