Εύκολη νηστίσιμη συνταγή για ριζότο θαλασσινών



Σαράντα ημέρες νηστεία και έχουμε τόσα λίγα νόστιμα και φυσικά νηστίσιμα φαγητά στο μυαλό μας. Είναι το κλασικό πρόβλημα όλων των γυναικών αυτές τις ημέρες και συνήθως καταλήγουμε στα γνωστά: μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα, όσπρια κλπ.


Σήμερα όμως σας έχουμε μια απίστευτη συνταγή για πεντανόστιμο ριζότο θαλασσινών, που θα γλείφεις και τα δάχτυλά σου και θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς!


Η διαδικασία πάνω-κάτω είναι γνωστή και το καλύτερο είναι πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις ό,τι θαλασσινά θέλεις, μιας και το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου γευστικό.

 

Πώς να φτιάξεις πεντανόστιμο ριζότο θαλασσινών




Τι υλικά θα χρειαστείς


  • 350-400γρ Carnaroli ρύζι (εναλλακτικά κίτρινο ρύζι)
  • 500γρ θαλασσινά της επιλογής σας
  • 75 ml ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 καυτερή πιπεριά
  • 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1/2 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 2 κύβους λαχανικών
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
  • Αλάτι
  • χοντροκομμένο μαϊντανό

 


Ξεκινάμε λοιπόν βάζοντας το λάδι στο τηγάνι για να ζεσταθεί. Μόλις είναι έτοιμο θα πρέπει να προσθέσεις το σκόρδο και την πιπεριά, μέχρι το σκόρδο να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Έπειτα, βγάλε το σκόρδο και την πιπεριά από το λάδι. Τα χρειαζόμαστε ίσα-ίσα για τη γεύση.



Τώρα, θα πρέπει να χαμηλώσεις τη θερμοκρασία και να ρίξεις στο τηγάνι τα θαλασσινά σου, για τα οποία αν είναι κατεψυγμένα θα χρειαστείς μόλις 2-3 λεπτά να τα ανακατέψεις. Μόλις περάσουν τα 3 λεπτά θα πρέπει να τα βγάλεις από το τηγάνι και να τα βάλεις σε ένα μπολ με μία τρυπητή κουτάλα, μιας και δε θέλουμε να αφαιρέσουμε και το λάδι μαζί τους.



Το επόμενο βήμα είναι να ρίξεις στο τηγάνι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και να το σοτάρεις το πολύ για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να προσθέσεις και το ρύζι. Έπειτα, ρίξε και το κρασί, τους κύβους και ένα ποτήρι νερό και ανακάτεψε καλά. Φυσικά αν δεις ότι έχει σωθεί το νερό θα πρέπει να προσθέσεις κι άλλο ποτήρι και να συνεχίσεις να ανακατεύεις.


Αυτή η διαδικασία θα σου πάρει περίπου 15 λεπτά σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Δε θέλουμε υψηλή θερμοκρασία.



Μετά, πρόσθεσε τον πελτέ, το αλάτι και το πιπέρι και συνέχισε το ανακάτεμα για να μην κολλήσει το ρύζι.



Τι μας έχει μείνει τώρα; Αυτό είναι το τελικό στάδιο, κατά το οποίο θα πρέπει να ρίξεις και πάλι τα θαλασσινά στο τηγάνι και να αυξήσεις για λίγα λεπτά τη θερμοκρασία. Εδώ θα πρέπει να αρχίσεις να δοκιμάζεις το ρύζι μέχρι να δεις ότι είναι έτοιμο και στο τελευταίο λεπτό πριν βγάλεις το τηγάνι από το μάτι, θα πρέπει να προσθέσεις και το μαϊντανό.



Μέσα σε μισή ωρίτσα το πολύ το φαγητό σου θα είναι έτοιμο και λαχταριστό, όπως όλων των Ιταλών σεφ!


Πηγή:
www.ediva.gr