Παραδοσιακή συνταγή για μαγειρίτσα

Την Κυριακή του Πάσχα παραδοσιακά τρώμε αρνί ή κατσίκι και η μαγειρίτσα είχε ως σκοπό να χρησιμοποιήσει τα κομμάτια που απέμειναν έτσι ώστε να μη χρειαστεί να πετάξουμε κάτι. Αυτή τη σούπα την προετοιμάζουμε το Μεγάλο Σάββατο και την τρώμε συνήθως μετά τη νυχτερινή λειτουργία της Ανάστασης. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι η συνταγή αυτή δεν είναι τόσο δύσκολη να γίνει όσο σας φαίνεται. Μπορεί να χρειάζεται λίγη περισσότερη προετοιμασία αλλά το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας δικαιώσει. Υπάρχουν πάρα πολλές εκδοχές για τη μαγειρίτσα και κάποιες από αυτές δεν περιλαμβάνουν ούτε το αρνί! Δείτε παρακάτω την παραδοσιακή συνταγή για μαγειρίτσα και αποφασίστε αν αξίζει να τη δοκιμάσετε.

Υλικά



  • 1 περίπου κιλό εντόσθια αρνιού (συκώτι, καρδιά, πνευμόνια)
  • εντεράκια από 2 αρνιά
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1/3 κούπας ελαιόλαδο
  • 2-3 κουταλιές σούπας φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 μαρούλι, καλά πλυμένο και ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • φρέσκο τριμμένο πιπέρι
  • 2 κουταλιές σούπας ρύζι γλασέ
Υλικά για το αυγολέμονο


  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, ξεχωριστά τους κρόκους και τα ασπράδια
  • 1 κουταλιά σούπας νερό
Προετοιμασία μαγειρίτσας

Πλύντε καλά όλα τα εντόσθια και αφήστε τα στην άκρη να στραγγίξουν. Κόψτε τα εντεράκια κατά μήκος με ένα ψαλίδι και καθαρίστε τα καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Τρίψτε τα καλά με αλάτι και χυμό λεμονιού, μετά πλύντε τα και πάλι κάτω από νερό που τρέχει. (Αν δε θέλεις να τα κόψεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ξυλάκι από το σουβλάκι και να γυρίσεις τα μέσα έξω από τα εντεράκια).


Βάλτε σε μια μεγάλη κατσαρόλα αλατισμένο νερό, φέρε το νερό σε βράση και προσθέστε μέσα όλα τα εντόσθια. Βράστε για 3 περίπου λεπτά, μετά προσθέστε τα εντεράκια και βράστε για άλλα 5 λεπτά. Στραγγίξτε τα και κόψτε σε μικρά κομματάκια.


Ζέστανε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέσα σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα. Σοταρίστε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά. Προσθέστε το κρέας και σοταρίστε μέχρι να πάρει ένα καφέ χρώμα (λίγα λεπτά μόνο είναι αρκετά).

Προσθέστε τον άνηθο, το αλάτι, το πιπέρι και 10 κούπες νερό. Φέρτε σε σημείο βρασμού και μετά χαμηλώστε τη φωτιά ώστε να βράσει αργά. Μαγειρέψτε για 1,5 περίπου ώρα.


Προσθέστε το ψιλοκομμένο μαρούλι μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βραστό νερό και βράστε για 5 λεπτά. Αφήστε το στην άκρη να στραγγίξει. 40 λεπτά αφού η σούπα αρχίσει να βράζει σε χαμηλή φωτιά, προσθέστε μέσα το μαρούλι.

Προσθέστε το ρύζι 10 λεπτά πριν σβήσετε το μάτι της κουζίνας και τελειώσετε το μαγείρεμα. Μόλις τελειώσει το μαγείρεμα, απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Για να φτιάξετε το αυγολέμονο, χτυπήστε τα ασπράδια από τα αυγά μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν. Συνεχίστε το χτύπημα και προσθέστε τους κρόκους, 1 κουταλιά σούπας νερό, το χυμό από λεμόνι και αρκετές μεγάλες κουταλιές από το ζωμό της σούπας. Το μυστικό στον αυγολέμονο είναι να το χτυπάτε συνέχεια.


Προσθέστε το μείγμα στη σούπα, ανακατέψτε και καλύψτε την κατσαρόλα με μια πετσέτα. Αφήστε το φαγητό να σταθεί 10 λεπτά πριν το σερβίρετε. Δοκιμάστε να φτιάξετε την παραπάνω συνταγή ακόμη κι αν δεν είσαστε οπαδός ενός τέτοιου φαγητού και πείτε μας τη γνώμη σας. Στο κάτω-κάτω Πάσχα είναι και μετά από τόσες μέρες νηστείας δικαιούστε να δοκιμάσετε όποιο φαγητό (αλλά και γλυκό!) σας αρέσει.

Πηγή: www.ediva.gr